Ege Ambulans
Uyku Apne Hastalığı ve Horlamanın Tedavisi20/01/2020

Uyku apnesi ve horlamanın kişinin gerek sosyal, gerek iş, gerekse evlilik hayatını olumsuz etkilediğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Arman Afrashi, uyku apnesi hakkında bilgiler vererek tedavi yöntemlerini anlattı.

Başka Hastalıklar Çıkabilir

Uyku apne hastalığının,  merkezi apne, tıkayıcı apne, pozisyonel apne  gibi değişik türlerinin bulunduğunu belirten Op. Dr. Arman Afrashi, “ Uyku apne hastalığının ortaya çıkmalarına neden olduğu çok sayıda hastalık ve olay mevcut. Hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, cinsel iktidarsızlık ve kanser ile yakın ilişkisi var.

Yaşamı Olumsuz Etkiler

Uyku apne hastalığının neden olduğu önemli sosyal sorunların olduğunu belirten Op. Dr. Arman Afrashi, “ Dikkat eksikliğine bağlı iş kazaları, ölümcül trafik kazalarıdır. Sık rastlanılan sosyal sorun ise horlamanın, hastanın ve onun eşinin veya iş arkadaşlarını hayatına getirdiği olumsuzluklardır. İnsanların çoğu horlayan eşine katlanmaya çalışsalar da belli bir süre sonra kendilerini bu durumdan kurtarmaya çalışırlar. Önce eşlerini yan dönsün diye dürterler. Bir süre sonra yatak odasını bir bahane bularak terk ederler. Bazen de iş boşanmaya kadar ilerler. Özellikle genç evlilerde durum daha dramatiktir. Örneğin genç kızımız, yakışıklı ve karizmatik prensi ile evlenmiş. Çok güzel bir seçim olmuş. Bir yastıkta kocayacakları garanti gibi. Ancak gece yakışıklının horlaması öyle bir seviyede ki karizmanın ‘K’si kalmaz. İlk bir iki ay yüzüne de söylenmez. Sonra günün birinde ‘canım çok horluyorsun’ diye söylenip tartışmalar başlar. Peki bu çift ne yapmalı? Bu işi bilen bir doktora gitmeli.

Ameliyat Her Hastaya Uygulanmaz

Op. Dr. Afrashi, “ doktorunuz sizi muayene ettikten sonra ve gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra uyku testi isteyecektir. Hastanın vücut/kitle endeksini belirleyecek ve bazı sorular soracaktır. Sonuç olarak eğer hastanın uyku cerrahi şansı varsa onu bir uyku cerrahı değerlendirir. Eğer olanak varsa uyku endoskopisi yapılır. En sonunda hastaya uyku cerrahisi olup olamayacağı söylenir. Çok sayıda uyku cerrahisi metodu varken Türkiye’de birçok doktor hastaya UPPP önerir. Ancak yumuşak damağa gerginlik kazandıran bu operasyon sadece damak kökenli tıkayıcı uyku apnesi ve horlamaya çare olabilir. Bu ameliyatın dışında onlarca ameliyat metodu ve küçük işlemler mevcut. Unutmamak gerekir ki her uyku apne hastası ameliyat olamaz. Ancak uyku cihazını reddeden hasta eğer cerrahiye uygunsa iyi sonuç alınır” dedi.

Özel Hastalardır

Uyku hastalarının çok özel bir hasta grubu olduğunu belirten Op. Dr. Arman Afrashi, “ İş hayatı, evliliği, yemek alışkanlığı, alkol ve sigara kullanımı, spor yapıp yapmadığı ve ruhsal durumu doktor tarafından bilinmelidir. İşte bu yüzden uyku apne hastası sadece tek bir tıbbi branşın hastası değildir. Yani bu hastaya yaklaşım multi disipliner olmalıdır. Günümüzde internette satılan birçok saçma alet mevcutken akıllı hasta şöyle düşünmeli: ‘’Bu aleti yapan kişi Nobel ödülünü alacağına neden internette bu aleti satıyor?’’. İşte tam burada dengeyi düzelten silikon bilezik ve her derde deva RA şans yüzüğünü hatırlamanız yerinde olacaktır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com