Ege Ambulans
Uyku Apnesi Tedavisinde Uyku Laboratuvarı Kullanımı26/09/2017

Özel Manisa Sekiz Eylül Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emre Ersoy “ Donanımlı uyku labortuvarında hastanın uyku tetkiki yapılarak uyku apnesinin araştırılması, eğer varsa ciddiyetinin ortaya konması ile KBB, Göğüs hastalıkları ve Nöroloji bölümlerince tedavi biçimine karar verilerek, tedavisi düzenlenmektedir.” dedi.

Uyku Laboratuvarında Neler Yapılır?

Uyku laboratuvarlarında hastanın beyin elektrosu, göz hareketleri elektrosu, çene kas gerilimi elektrosu, yatış pozisyon kayıtları, soluk alıp verirken burundan giren hava akımı, soluk alıp verirken ki göğüs ve karın hareketleri, kan oksijen seviyesi, kalp grafisi, bacak kas kasılmaları elektrosu kayıtları yapıldığını belirten Dr. Ersoy, “ Bu kayıtlar daha sonra incelenerek öncelikle hastanın uyku yapısı değerlendirilir. Uyku evreleri ve mimarisi oluşturulur. Sonra bu uyku süresinde solunum olayları değerlendirilerek, hastanın soluk alıp vermedeki anormalliklerin var olup olmadığına (soluk hafıflemesi ya da kesilmesi), bunun yanı sıra gelişen oksijen seviyesi değişiklikleri, uyanıklık reaksiyonları, kalp atım değişiklikleri, uyku sırasındaki bacak hareketleri tek tek işaretlenir. Uyku laboratuvarında özellikle kendisini, horlama uykuda nefes tutma ve gündüz uykululuk ile belli eden uyku apne hastalığı şüphesi olanlar yatırılmaktadır. Ayrıca yine gündüz olur olmaz yerlerde uyuklamalara neden olan Narkolepsi, şüphesi olanlar ile daha nadir olarak ta , yine gündüz yorgunluk ve uykululuğa neden olan uykuda periodik bacak hareketi şüphesi olan hastalar yatırılmaktadır.” dedi

Kimler Uyku Laboratuvarına Başvurabilir

Dr. Ersoy, horlayan, uykuda nefesinin kesildiği belirtilen, gündüz yorgun ve uyuklaması olan hastalar ile obezite, gece terlemesi ve gece idrarı olan kişilerin uyku laboratuvarına başvurması gerektiğini belirterek, “ Ayrıca, hipertansiyon, kalp ritm bozukluğu, sol ve sağ kalp yetmezliği, diyabet, kronik Obstruktif Akciğer hastalığı, beyin damar hastalıkları varsa bu hastalar riskli hastalardır ve muhakkak uyku apnesi açısından tetkik ve tedavileri yapılmalıdır.” dedi.

Dr. Ersoy uyku apnesinin tedavisinin yapılmadığı takdirde  kalp damar sistemi hastalıkları, astıma yatkınlık, sinir sistemi rahatsızlıkları, psikiyatrik bozukluklar, hormon bozuklukları, gece sık idrara çıkma, mide barsak sistemi bozuklukları gibi hastalıkların görülebileceğini belirterek, “  bu tür sorunu olan hastalar vakit kaybetmeden bir hekime başvurarak tedaviye başlamalıdırlar” dedi.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com