Ege Ambulans
Uyuşturucu Bağımlılığı Saç Dökülmesine Yol Açıyor15/08/2017

Özel İzmir Gazi Hastanesi Saç Ekim Birimi Koordinatörü Yasemin Gülgör “Bağımlılık ve saç dökülmeleri tıpta bilinen bir konudur. Ama biz aynı zamanda uyuşturucu bağımlılarının da cilt altında oluşan damar dolaşım bozukluklarına bağlı yerel ya da total saç kayıplarına sıkça rastlamaktayız.

Her ne kadar uyuşturucu kullanımı bırakıldığında da dökülen saçlar yerine gelse de bazı kişilerde kalıcı olduğu görülmektedir. Saç fasiküllerinin sağlıklı beslenmemesi ve insan vücudunda oluşan zehirli atıkların dolaşımda olması nedeniyle saç köklerini tahrip olmasına ve saçın dökülmesine yol açar. Unutulmamalıdır ki sinir ve öfke kişideki duygusal bozukluklar saç dökülmesi nedenleri arasında gösterilmektedir. Bir gecede saçların dökülmesi ve beyazlaması gerçeğe dayanmaktadır ve temeli stres ve halk arasında tabir ettiğimiz kötü alışkanlıklardır.

İzmir’e yılın ilk 6 ayında sağlık turizmi ve turist sağlığı kapsamında 6 bin 600 turist geldiği açıklandı. Saç Ekim Merkezi Koordinatörü Yasemin Gülgör, “İzmir ve Türkiye olarak saç ekimi ve saç sağlığı alanında daha fazla turiste hizmet verebiliriz” dedi. Sağlık ve Ekonomi Bakanlıkları sağlık turizmi kapsamındaki çalışmaları, Türkiye’nin sağlık turizmi açısından önemli bir mesafe kat etmesini sağlarken, ülkemize bu kapsamda gelen hasta sayısı da her geçen gün artıyor. İzmir Sağlık Müdürlüğü, sağlık turizmi kapsamında gerek kamu gerekse özel hastanelerimize daha fazla hasta gelmesi, kentteki sağlık kuruluşlarının yurt dışında tanıtımı için de çalışmalar yürütüyor. İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgilere göre, bu yılın ilk 6 ayında 6 bin 600 turist sağlık turizmi ve turist sağlığı kapsamında kamu ve özel hastanelere başvurdu. Geçen yıl toplam 12 bin turist bu kapsamda İzmir’deki hastanelerde tedavi görmüştü.

Ekonomi ve Sağlık Bakanlıklarının teşvikleri var

Yasemin Gülgör, saç ekimi ve saç sağlığı kapsamında dünyanın birçok ülkesinden gelen turistlerin İzmir’i tercih ettiğini söyledi. Merkezlerine Avrupa ülkeleri, Dubai’den hasta kabul ettiklerini belirten Gülgör, katıldıkları yurt dışı fuarlarda da hem İzmir’i hem de hastaneleri tüm dünyaya tanıtma imkanını yakaladıklarını söyledi. İzmir’de sağlık turizminin artan bir ivme ile geliştiğini anlatan Gülgör, bunda Ekonomi ve Sağlık Bakanlığının teşvikleri ve yasal düzenlemelerinin önemli bir payı olduğunu söyledi.

40 Derece Sıcaklıkta Saç Sağlığınıza Dikkat

İnce ve kıvırcık telli saç yapısına sahip kişilerin güneş ışınlarından daha çok etkilendiğini belirten Yasemin Gülgör, “ Uzun süre güneşe maruz kalmak saçları matlaştırır. Ayrıca deniz suyunda fazla kalan saçlar da yıpranabilir” diye konuştu.

Hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aşması ile birlikte kavurucu sıcaklarda saç sağlığını korumanın yollarını anlatan Gülgör, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin özellikle ince ve kıvırcık telli kişilerde daha çok görüldüğünü belirterek  “Güneş saçlarımızı matlaştırır ışıltısını yok eder. Deniz güneş ve sıcak birleştiğinde saçı yıpratarak cansız bir forma sokar. Deniz suyu yüksek oranda tuz içerir ve bu da saçlarımızı yıpratmaya büyük etkendir. Saçları her gün yıkamadan dolayı da yağ dengesini kaybettirerek saç tellerinizin yıpranmasına davetiye çıkarıyorsunuz. Sık sık yıkamak yerine 3 günde bir yıkamak tercih edilmeli eğer her gün yıkamak zorunda iseniz şampuan kullanmadan yıkamanız daha uygun olacaktır” dedi.

Koruma Önerileri

Saçları güneşten korumak için önerilerde bulunan Gülgör, “Pamuklu ve mümkünse delikli şapkalar ya da pamuklu eşarplar tercih edin. Saç yapınıza uygun yağlar ve bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Saçlarınızı denize havuza girdiğiniz zaman toplayabilir , çıktıktan sonra duru su ile hemen yıkayabilirsiniz. Saçlarınız güneşten dolayı matlaşıp sertleşebilir bunun içinde saç yapısına uygun sıcak yağ bakımları yapabilirsiniz” diye konuştu.

Kaşıntılara Dikkat

Aşırı sıcaklardan dolayı saç kaşıntılarının da fazla olabileceğini belirten Gülgör, “Tek bir sebebi olmayan kafa kaşıntısı için bir çok neden sıralayabiliriz. Bu kullanmış olduğunuz günlük şampuan ve saç kremlerinden başlamak üzere seboreik dermatit, egzama sık sık yıkamak gibi sorunlara uzanabilmektedir. Dermotoloji doktoruna başvurmanız gerekmektedir” şeklinde konuştu.

SAÇ EKİMİ ÖNCESİ DİKKAT

saç ekimi öncesi yapılacak doğru analiz ve planlamanın ekim başarısından önemli bir unsur olduğunu belirterek, “Gelişi güzel ve planlama yapılmadan yapılan saç ekimlerinde başarı beklenilemez” dedi.

SAÇ DERİSİ MUAYENESİYLE BAŞLAR

Saç ekimi öncesinde yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Yasemin Gülgör, “Öncelikle mevcut saçlarınızın özelliklerine ve sıklığına bakılır, daha sonra saç derisi muayenesi yapılır. Saç derisinin gerginliği ekim sırasında kullanılacak önemli bir kriterdir. Analiz ve muayene sonuçlarına göre uzmanımız saç ekimine uygun olup olmadığınızı söyler. Ensenin yeterliliği en önemli kriterdir” dedi. Sık kullanılan yöntemlerin uygun olmaması halinde hastanın destek tedavilere yönlendirildiğini anlatan Gülgör, “Saçınızın ve ekilecek alandaki derinin yapısına göre kullanılacak yöntemler ve ekim aşamaları hakkında detaylı bir görüşme yapılır. Saç ekimi öncesi sağlıklı bir analiz ve muayene çok önemlidir. Saç yapınızın analizi, mevcut saçlı bölgelerin incelenmesi, saçların sıklığı ve sağlığı, ekim aşamaları hakkında bir uzmanla görüşmeniz ve size uygun yöntemleri belirlemeniz tavsiye edilir. Donör bölgeler incelendiğinde açık alanı kapatacak kökler hastanın beklentisinin çok altında kalıyorsa destek tedavi önerilmelidir” dedi.

SAÇ KÖKLERİ ZARAR GÖRMEMELİ

Saç ekimi doğru planlandığında mevcut olan saç köklerinin de zarar görmemesinin sağlanacağına dikkat çeken Gülgör, şunları söyledi : “Gelişi güzel  ve planlama yapılmadan yapılan saç ekimlerinde başarı beklenilemez. Yüz hatlarına uygun belirlenen ön çizgi ve sonraki yıllarında hesaplanmasıyla başarı kaçınılmaz olmaktadır. Unutmayalım ki sağlıklı bir analiz ve yönlendirmelerle saç ekimi raporlanmalarla ve cerrahiye yönlendirilmelidir. Hasta her ayrıntıda kesinlikle bilgi sahibi olmalıdır”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com