Ege Ambulans
Uzak ve Yakın Görme Problemi Artık Sorun Değil08/08/2017

Bilimsel gelişmeler ve tıbbın ilerlemesi ile birlikte Katarakt hastalığının tedavisinde de yeni gelişmeler kaydedildi. Yeni gelişen mercek teknolojisi uygun hastalara uygulandığında ise kişiye uzun yıllar kaliteli ve net görüş imkânı sunuyor.

Katarakt Nedir?

Özel Aydın Göz Hastanesi Başhekimi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Atakan Karaeminoğulları katarakt hastalarının görüşlerinin buğulu bir camın arkasından bakarmış gibi gördüklerini belirterek “ FDA onayı almış ileri teknoloji ürünü FAKO yöntemi ile daha kaliteli ve canlı bir görüş sağlanabiliyor. Katarakttın en önemli nedeni yaşlılıktır. 55-60 yaş sonrası görülme sıklığı artar. Yaşlılık dışında yeni doğan bebekte de görülebildiği gibi uzun süre güneş ışığına maruz kalma, göz yaralanmaları, diyabet, sigara kullanımı, C vitamini eksikliği kataraktın oluşumuna sebep olabilir.

Kataraktın belirtileri nelerdir?

KATARAKT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kataraktın tek tedavisinin cerrahi müdahale olduğunu belirten Op. Dr. Atakan Karaeminoğulları, “ Operasyonda kullanılan teknik bugün tüm dünyada yaygın olarak uygulanan Fako Emülsifikasyon yöntemidir. Göze küçük bir kesiden girilir, saydamlığını kaybeden doğal mercek alınarak göz içine yapay bir mercek yerleştirilir ve operasyon tamamlanır. Göz içine konulan merceğin kalitesi ve cinsi hastaların ameliyat sonrası göz sağlıklarını ve görme kalitelerini belirler.” dedi.

Femtosaniye lazer ile katarakt tedavisi

2011 yılı sonlarından itibaren popüler olmaya başlamıştır. Lazer ile uygun vakalarda korneal kesi, ve kataraktın parçalara ayrılması işlemleri yapıldıktan sonra, FAKO cihazı ile katarakt parçaları alınarak, katlanabilir göz içi lensi bu boşluğa yerleştirilir. Göz bebeği tam olarak genişlemeyenler, sert kataraktı olanlar, korneada kesafeti ve kataraktı tutan iplerde kopukluk olan vakalarda lazer cihazı kullanılmamaktadır. Katarakt ameliyatı görme bulanıklığı arttığı, kişinin yaptığı işi veya günlük yaşamını etkilediği zaman yapılması daha doğru olmaktadır. Ameliyat olmak için kataraktın görmeyi tamamen kapatmasını da beklememek gerekir. Ameliyat kararı hastanın ihtiyaçlarına göre göz hastalıkları uzmanı tarafından verilmelidir.

Göz içi lensler

İyi yapılmış bir katarakt ameliyatının  önemli parçalarından biri de göz içi lenslerdir. Göz içi lens ömür boyu gözde kalır. Lenslerin bio-uyumluluğu yüksek ve arka kapsül opaklaşmasını engelleme özelliği olmalıdır. Bu yüzden kaliteli lensler tercih edilmelidir. Ayrıca Premium lensler denen multifkoal ve torik göz içi lensler ile gözlük takmak istemeyen ve astigmatı olan hastalarda tercih edilen lenslerdir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com