Ege Ambulans
Uzun Yıllar Sigara İçmek Uzuv Kaybına Sebep Olabilir06/07/2017

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Biçeroğlu uzun yıllar boyunca sigara içerek kendine kötülük yapan ve ayak damarlarının tıkanmasına yol açan hastalardan bu organı geri kazanmaya çalışmak zaman alabilmektedir. Bu konuda hastalardan saygı talep ediyoruz” dedi.

Tedavi Uzun sürebilmektedir

Periferik damar hastalığının özellikle uzun yıllar sigara içen hastalarda görüldüğünü belirten Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Biçeroğlu, “ Periferik damar hastalığı ayak parmak ucundan başlayıp damarların bölge bölge tıkanması şeklinde oluşmaktadır.  Bu hastalığın tedavisi yapılırken hekimler çok büyük sıkıntılar çekiyor ve çok meşakkatli işler yapıyor. Hastalar bu konuda hastalıklarının ciddiyeti konusunda  bilgi sahibi olamıyorlar. 35-40 yıldan beri sigara içen hastalar tıkalı bacak damarlarının tek bir işlemle açılıp bir daha tıkanmayacağını umut ediyorlar. Ancak hastalığın doğal seyri bu kadar kolay olmuyor. Tıkalı damarı açmak için doktor ve teknisyen teknolojinin sunduğu ileri teknolojilerle o tıkalı damarları açabilmektedirler. Ancak işlemler sonucunda bu damarlar tekrar tıkanmalar gösterebiliyor. Maalesef bu hastalığın tedavisinde  tekrarlayan işlemler gerekebiliyor. Periferik damar hastalıklarında bacak damarı tıkanıklıkları tedavisi yıllardan beri girişimsel radyologların elinde olan bir konuyken, son 10 yılda girişimsel kardiyologlarda bu konuya eğildiler ve radyologlardan çok daha fazla ön plana çıkan duruma geldiler. Şu anda günümüzde bacak damarı tıkanıklıklarının daha çok kardiyoloji ünitelerinde tedavi olduğunu görüyoruz. Çünkü teknolojik gelişmeler  kardiyoloji alanında çok hızlı olduğu için bacağa müdahale etme kardiyologlara da  daha kolay gelmeye başladı.” dedi.

Kalp Damarı Tıkanıklığından Daha Tehlikeli

Dr. Serdar Biçeroğlu, “  bu hastalığın tedavisi ile ilgilenen hekimlerin temel sorunu hastaya bacak damarı tıkanıklığının, kalp damarı tıkanıklığından bile tehlikeli olabileceğini anlatmak. Hasta bacak damarı deyip geçebiliyor. Ancak iş kalp damarı tıkanıklığından daha fazla risk taşıyabiliyor. Basit denilen işlemler kalp damarına müdahaleden de öldürücü olabiliyor.  Bacak damarı tıkanıklıklarında konuya hakim merkezlerin müdahale etmesi daha doğru.  müdahalenin yapıldığı sağlık kuruluşunun teknolojik alt yapısı, kullandığı salonun teknolojik yapısı, kullanılan sistemlere hakim olan merkezlerde yapılan işlemlerin başarı şansı yüksek iken,  bunlara hakim olmayan merkezlerde yapılan işlemlerde bazen  uzuv kaybı gibi sonuçlar doğabiliyor.  Bu hastalık küçümsenmeyecek nitelikte bir hastalık olup konunun üzerine uzmanlarla birlikte doğru eğilmek gerekmektedir.”

Birden Fazla Seans Gerekebilir

Tedavi sırasında damarın kalça içerisinde yırtılması gibi sonuçların yanı sıra bazen hasta kayıplarının da yaşandığını belirten Dr. Biçeroğlu, “ Damarı açılan bir  hastanın  üç hafta sonra tekrar damarı tıkanabilir. Başka bir seans gerekebilir. Bir damarın bazen 3-4 seansta çeşitli yerlerden parça parça açılabilmesi gerekebilir. Hasta tekrar tekrar işleme girmekten sıkılabilir ama sonuçta doktorlar bu işlemler sonucunda hastanın organını kurtarmaya çalışıyorlar. Bu yüzden 35 yıldan beri bir uzva kötülük yapan bir insandan bu uzvu geri kazanmak zaman alabilmektedir. Biz hekimler olarak hastalardan bu konuda saygı bekliyoruz. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com