Ege Ambulans
Vajinismus Korkulacak Bir Sorun Değil11/08/2017

Psikolog-Cinsel Terapist M. Berk Karaoğlu vajinismusun bilinçaltında oluşan  psikolojik bir sorun olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

İzmir Terapi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Kurucusu ve CİTEB (Cinsel Terapi Eğitim Bilimleri Enstitüsü) İZMİR Şubesi Kurucusu Psikolog – Aile Danışmanı – Cinsel Terapist M. Berk Karaoğlu vajinismusun; vajinal, kadın doğumsal yani tıbbi bir problemden değil korku, kaygı ve bilinçaltından gelen olumsuz duygular nedeniyle istemsiz olarak vajinal kasların kasılması veya partnerini yaklaştırmaması sonucunda cinsel birlikteliğin gerçekleşememe durumu olduğunu söyledi. Karaoğlu “ genel olarak dünya çapında 10 kadından birinin vajinismus sorunu yaşadığı, ülkemizde ise 4 kadından birinin vajinismus sorunu yaşadığı belirtilmektedir.” diye konuştu.

Ailenin Cinselliğe Bakış Açısı Önemli

Vajinismusun genel nedeninin toplumsal ve aile içindeki cinselliğe bakış açısı, güven problemleri, yanlış cinsel inançlar veya geçmişte yaşanan travmatik durumlar (cinsel istismar, anne - baba ilişkisi vs.)  sonucunda bilinçaltında oluşabilen psikolojik sorunlar olduğunu belirten Karaoğlu, “ Vajinismus problemi yaşayan çiftlerin bu sorunun tedavisinin olmadığını düşünmesi ve tedaviyi ertelemeleri maalesef evliliklerini olumsuz etkilemektedir. Ancak bu sorunun çözümü olduğu bilinmeli ve bir cinsel terapistten destek alınmalıdır.” dedi.

Vajinismus olanlar hamile kalabilir mi?

Vajinismus sorunu olan kadınların da  sürtünme yoluyla veya dışarıdan boşalma yoluyla hamile kalabildiklerinin görüldüğünü ancak bu oranın düşük olduğunu belirten Karaoğlu, “  Çocuk olduktan sonra vajinismus sorununun çözüleceğine yönelik inanç var ama maalesef bu doğru değil.  Vajinismus problemi zaten vajinal bir problem olmadığı için, psikolojik olarak cinsel bölgenin içine doğru herhangi bir nesnenin giremeyeceği düşüncesi muhtemelen kaybolmayacaktır. Hatta vajinismus sorunu çözülmeden hamile kalmak doğal doğum yapmaya hatta vajinal muayene yaptırmaya karşıda bir direnç oluşturabilecektir. Bu durumda en iyi çözüm ilk önce vajinismus problemini hallettikten sonra hem cinsel hazzı yaşamak hemde normal yollardan hamile kalarak mutlu rahat bir hamilelik geçirmektir.”

Vajinismus Tedavisi

Vajinismus’un tedavisi özellikle psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikoterapistler vs. gibi ruh sağlığı uzmanları tarafından cinsel terapi uygulanarak yapılması gerektiğini belirten Karaoğlu, “ Çünkü vajinismus sorunu mekanik veya fiziksel değil her türlü bilinçli ve bilinçaltı psikolojik öğeleri içinde barındıran bütüncül bir sorundur. Örneğin eşler arasında ki tatsızlıkları, anlaşmazlıkları çözmeden vajinismusun tedavisine geçemezsiniz. Vajinismus tedavisi yaklaşık olarak 8- 10 seans sürmektedir ve bu da ortalama 1-2 aylık bir tedavi sürecini içerir. Ancak şehir dışından gelen veya çok fazla vakti olmayan danışanlarımıza 2-3 günlük yoğunlaştırılmış bir cinsel terapi yöntemi ile tedavi yoluna gidebiliyoruz.
Danışanlar cinsel terapilere aktif olarak katılım sağlarlar ve verilen egzersizleri yaparlarsa başarı şansı oldukça yüksektir oran vermek gerekirse yüzde 100’e yakındır.

Vajinismus tedavisi için asıl önemli olan cinsel terapi seanslarıdır. Uygulanan cinsel terapi seansları genellikle bilişsel – davranışçı terapi ile birlikte uygulanmaktadır yani çiftin cinselliğe yönelik algısı, tutumu, cinsellik ile ilgili bilgiler, ailelerinin tutumu, cinsellikle ilgili yanlış inançlar vs. ele alınmakta ve cinsel egzersizler verilmektedir ancak bazı zamanlarda kişinin yoğun kalıplaşmış düşünceleri veya geçmişte yaşanan cinsel taciz, afetler, büyük olaylar gibi travmatik durumlar olduğunda gerekli bilinçaltı tedavilere ihtiyaç duyulabilmektedir.

Vajinismus Sorununuzu Ertelemeyin

Karaoğlu  vajinismus problemi olanların bu sorunu ertelemeden ve daha da önemlisi “Nasıl Olsa Geçer” düşüncesiyle hareket etmeden, durumu daha da travmatik bir hale getirmeden, çekinmeden bir cinsel terapistten destek almaları gerektiğini belirterek  kişilerin aylarca, yıllarca bu korku ve engellenmişliği yaşamak yerine kısa bir süre destek alarak hayatlarına mutlu bir şekilde devam edebileceklerini söyledi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com