Ege Ambulans
Vücut Çatlakları Nasıl Oluşur?28/03/2024

Derimizde elastikiyet ve dayanıklılığından sorumlu olan dermis tabakasındaki kolajen ve elastin liflerinde meydana gelen kopmaların çatlak görünümüne neden olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Ecem Bulut Okut çatlakların altın iğne olarak bilinen fraksiyonel radyofrekans uygulamasıyla da başarıyla tedavi edilebildiğini söyledi.

Hangi Bölgelerde Oluşur?

Çatlakların sıklıkla kol içleri, kadınlarda memeler, karın bölgesi, kalçada, bacak içleri, dizlerde ve sırtta ortaya çıktığını belirten Dr. Ecem Bulut Okut, “ Hızlı kilo alıp verme, ergenlik döneminde ani boy uzaması, kadınlarda gebelikteki ödem ve hızlı kilo alımı, vücut çalışanlarda  hızlı kas yapısı gelişmesi, bazı ilaç tedavileri, özellikle de kortizon tedavileri ve aşırı kortizon salgısı ile karakterize Cushing sendromu gibi hastalıklar çatlak gelişiminin en sık görülen nedenleridir” dedi.

Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çatlak tedavisinde asıl amacın kolajen liflerinin azalmasının önlenmesi, bu liflerin yeniden yapımının uyarılması, erken dönemde görülen yüzeyel damar görünümünün azaltılması ve derinin normal nem dengesinin sağlanarak çatlak oluşumunun en aza indirilmesi olduğunu kaydeden Dr. Ecem Bulut Okut, “ Günümüzde bu amaçları yerine getirmek amacıyla çok çeşitli tedavi protokolleri mevcuttur. Tedavide ilk yapılabilecek,bazı içeriklerin yüzeyel olarak bu alanlara masaj yaparak uygulanmasıdır. Ancak bu tedavide içerikten çok bu içeriği cilde uygularken yapılan masajın daha etkili olduğu  da belirtilmiştir. Bazı içerikler gebelere uygun olmadığı için bunlar uygulanırken doktora danışılması gereklidir. Bu tedaviler kimyasal peelingle desteklendiğinde etkisi daha da artmaktadır” dedi.

Kombine Tedaviler

Çatlakların tedavisinde altın iğne olarak bilinen fraksiyonel radyofrekans uygulamasından da yararlanıldığını belirten Dr. Ecem Bulut Okut, “Bu işlem kombine başka sistemlerle birlikte de uygulanabilir. Bu sistemler de  lazer ve ışık tedavileridir. İki ana amaçla kullanılan bu sistemlerin ilk amacı damar görünümünü azaltıp, pigment yoğunluğunu arttırmaktır. Diğer amaç ise özellikle ablatif lazer sistemleri  ile deri bütünlüğü bir miktar bozularak deride yeniden yapılanmayı tetiklemektedir. Kişinin kendi kanından elde edilen içerisinde yoğun olarak büyüme faktörleri olan plazmanın yani PRP’nin uygulanması ve stria tedavisine özel mezoterapiler de tek başına ya da kombine olarak  sorunlu bölgeye enjekte edilerek çatlak tedavisinde kullanılmaktadır” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com