Ege Ambulans
Yaz Hastalıklarına Dikkat22/06/2018

Özel Ege Şehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Namıg Jafarov: ''Yaz mevsiminde en sık rastladığımız hastalıklar enfeksiyona bağlı ortaya çıkmaktadır'' dedi ve yaz aylarında sağlıklı kalmanın yolları hakkında detaylı bilgi verdi.

Yaz mevsiminde sıcaklıkların artmasıyla beraber güneş çarpması, güneş yanıkları, böcek ısırmaları gibi rahatsızlıklar daha sık görülmektedir. Özellikle serinlemek için kullanılan klima ve havuzların neden olduğu enfeksiyon hastalıklarına yaz aylarında daha sık karşılaşıyoruz.

''Güneş Çarpmasına Dikkat''

Aşırı sıcak havalarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıyla gelişen güneş çarpması en çok çocukları ve yaşlıları etkiliyor. Yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, nabızda hızlanma, aşırı yorgunluk, bitkinlik, ağrılı kramplar, kalbte ritm bozukluğu, baş ağrısı, kusma-ishal, huzursuzluk, havale, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler güneş çarpmasının önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Güneş çarpmasından korunmak için mevsime uygun, vücut sıcaklığını yükseltmeyecek, terletmeyecek kıyafetler giyilmelidir. Bol su tüketilmelidir.  Alkol tüketimine dikkat edilmelidir çünkü alkol vücudumuzun ısısını ayarlayan sistemi olumsuz etkiler. Vücut ısısını düşürmek için sık sık duş alın. Güneşin dik geldiği günün en sıcak saatlarinde (saat 10.00- 16.00 arası) zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Bebekler ve çocuklar güneşe karşı daha hassastırlar. Bu yüzden bebek ve çocukları dışarı çıkarırken mutlaka güneş koruyucu krem sürmek gerekir.

''Havuzdan Bulaşan Enfeksiyonlar İçin Önlem Alınmalı''

Havuzda yüzme ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları başlıca göz ve deriyi tutar. Gözde kızarıklık, çapaklanma, akıntı ve sulanma ile seyreden konjoktivit, antibiyotikli göz damlaları ile tedavi edilir. Bu durumlardan korunmak için havuz gözlükleri kullanılmalıdır. Havuzda yayılması kolay olan bir diğer enfeksiyon hastalığı da mantar ve iltihabi enfeksiyonlarıdır. Bunlara karşı önlem almak için havuza girmeden önce ayak mantarlarına karşı kullanılan özel bir solüsyondan geçmek gerekir.

''Besin Zehirlenmelerine Yaz Aylarında Daha Sık Rastlanır''

Yaz aylarında sıcak havaların başlaması ile birlikte besinlerde bulunan mikroorganizmalar üremeye başlar ve dolapta saklanmayan açıkta kalan yiyecekler gıda zehirlenmesine yol açar. Bakteriyel zehirlenmelerin hemen hemen hepsinde taşıyıcı besin, et – tavuk ve bu canlıların süt, yumurta gibi ürünleridir.Gıda zehirlenmeleri belirtileri genellikle, bozuk gıdanın tüketilmesini takip eden birkaç saat içinde ishal, bulantı, karın ağrısı, kusma bazen de ateş olarak görülür. Çocukların bağışıklık sistemleri henüz tam anlamıyla gelişmemiş olduğu için gıda zehirlenmeleri çocukları daha fazla etkiler. Bu nedenle gıdalara karşı daha hassatırlar.

''Kalp Krizi Riski Artıyor''

Sıcaklık artışı ile birlikte kalp hızı artıyor ve cilt damarları genişleyerek kan dolaşımından daha çok pay alıyor. Terleme ile vücut, ısısını düşürmeye çalışıyor, solunum sıklığı ve derinliği artıyor. Bu durum ritm bozukluğunu ve kalp krizi riskini arttırıyor.  İşte bu risklerden kaçınmak için bol sıvı tüketimi şart.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com