Ege Ambulans
Yılbaşında Fazla Kaçırmayın!25/12/2017

Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy yaklaşan yılbaşında kişilerin tek bir gecede tükettikleri fazla miktarda yiyeceğin sindirim sistemine aşırı yüklenmeye neden olabileceğini ve bazı sağlık sıkıntıları yaratabileceğini söyledi. Sağlıksız beslenilen bir gecede 2 ile 4 kilo alınabileceğini belirten Berksoy “Yılbaşı menünüzü iyi oluşturmanız ve seçimlerinizi daha sağlıklı yapmanız önemlidir. Yılbaşı akşam yemeğinde sağlıklı alternatifleri tercih etseniz bile alacağınız kalorileri düşünün.” dedi.

Sofrada Neler Olmalı?

Yılbaşı sofrası için daha az çeşit yemek yapmakla sağlıklı bir yılbaşı gecesine ilk adımın atılacağını söyleyen Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, “Çeşit sayısı arttıkça enerji alımınız artacaktır. Sonraki adım ise meze ve ana yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirmek olmalıdır. Mezelerinizi kızartma türü yerine yoğurtlu ve sebzeli hazırlamayı deneyin. Salatalara ekleyeceğiniz sosların mayonez, krema gibi aşırı yağlı yiyeceklerden oluşmamasına özen göstermelisiniz. Ayrıca, bu hazırlıkta baklagilleri kullanmak; posa alımınızı arttıracak, kan şekerinizi dengeleyecek ve aşırı kalori alımınızı da engelleyecektir. Ana yemek seçimlerinizi ise ızgara veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmış kırmızı et, hindi veya balıktan yana kullanabilirsiniz. Tatlı menünüzde ise şerbetli tatlılardan ziyade sütlü veya meyveli tatlıların yer alması, gece boyunca aşırı kalori alımınızı engelleyecektir. Başka bir seçenek; mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası da olabilir” dedi.

Dışarıda Yiyeceklere Öneriler

Yılbaşında dışarıda yemek yiyecek olanlara da önerilerde bulunan Berksoy, “Öncelikle, yemeğe asla aç gitmemelisiniz. Çünkü acıkmış olarak gideceğiniz bir yemek gereğinden fazla yemenize sebep olabilir. Yemeğe hafif bir ordövr tabağı ile başlayabilirsiniz. Mayonezli ve kızartmalı mezeleri tüketmeyin. Ara sıcak olarak hamur işi ve türevlerinden uzak durun. Ana yemek; fırında veya ızgarada hazırlanmış balık, tavuk veya hindi olabilir. Yanında ızgarada pişmiş sebzeler, garnitür ve salata olabilir. Pilav veya püreden uzak durun. 1-2 küçük dilim ekmek tercih edebilirsiniz. Eğer alkol alacaksınız ekmeği tüketmeyin” dedi.

Alkol Tüketimi Nasıl Olmalı?

Yılbaşı yemeğinde alkol alacak olanlara, alkol oranı ve kalorisi düşük olan alkol grubunu öneren Uzman Diyetisyen Berksoy, “Alkolü aç karnına değil yemeklerle birlikte tüketmeye özen gösterin. Çünkü alkol, kan şekerinizin düşmesine ve daha çok yemek yemenize sebep olabilir. Bir kadehi 1-2 saat dilimi içinde tüketmeye çalışın ki alkol kana hızlıca karışmasın. Ayrıca aşırı alkol alımını azaltmak için 1-2 şişe sade maden suyu ile takviye yapabilirsiniz.

Yılbaşı Ertesi Ne Yapılmalı?

Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy yılbaşında yemeği ya da alkolü fazla kaçıranların ertesi gün yapması gerekenleri şöyle sıraladı: “Güne mutlaka 2 bardak su ile başlayın. Gün boyunca 10 ile 14 bardak arası su için. Kahvaltı öğününü mutlaka tüketin. En güzel alternatif; yulaf ezmesi, yoğurt veya süt ile ceviz veya badem üçlüsü olacaktır. Öğle ve akşam öğünlerinizin hafif olmasına dikkat edin. Sebze yemeği ve yağsız mevsim salatası tüketebileceğiniz sağlıklı besinlerdir. Yılbaşı gecesi alkolü kaçıranlar; alkolün yaratacağı kan şekeri düşüklüğünü önlemek için ara öğün yapın. Özellikle avokado ve ananas içerdiği enzimler sayesinde alkolün yarattığı ödem ve şişkinliği azaltacaktır. Egzersiz yapın. Daha çok yürüyüş, koşu, bisiklet gibi kardiyovasküler sistemi çalıştıran aerobik egzersizleri tercih edin” diyerek sözlerini tamamladı.

Yılbaşı Akşamı Tercih Edilebilecek İçkilerin Kalori Değerleri

500 cc Bira (1 şişe) = 211 kcal

175 cc Şarap (1 kadeh)= 148 kcal

60 cc Rakı (1 duble) = 201 kcal

30 cc Votka (1 kadeh) = 79 kcal

30 cc Viski (1 kadeh) = 85 kcal

30 cc Cin (1 kadeh) = 69 kcal

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com