Ege Ambulans
Yorgunluğunuz Geçmiyorsa…12/07/2017

İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Dereli Akdeniz, bahar ve yaz aylarının keyiflerin yerinde enerjinin yüksek aylar olduğunu belirterek, “Tabii ki sağlığımız yerinde ise. Hashimato tiroiditi özellikle bahar aylarında olmak üzere hissettiğimiz yorgunlukların çoğunun altında yatan önemli bir neden. Özellikle kadınlar için hayatı bazen çekilmez hale getiriyor.” dedi.

Öncelikle ne zaman tedaviye başlanmalı sorusunun cevabı bizleri birbirine düşürüyor. TSH, tiroidin ne kadar yeterli çalıştığını bize gösteren ve beynimizden tiroidi hormonu üretmesi için tiroid bezimizi uyaran hormon. Kanda seviyesi ölçüldüğünde adeta erken uyarı sistemi olarak görev yapıyor.

TSH Kaç Olmalı

Peki kan tahlillerinde TSH  ne olursa tedaviye başlamak gerekir? Eskiden TSH laboratuvar testlerinin normal değerlerinin üzerine çıktığında hormon yerine koyma tedavi verilmesi önerilirdi. Şimdi ise ideal metabolizma fonkisyonları için TSH 1-2,5 arası değerlerin olması gerektiğini savunan pek çok çalışma mevcut. Özellikle gebeler için bu değerler zorunlu tutuluyor. Hamile olmayan diğer herkes için ise tiroid antikorları ve USG de tiroid bezi iltihabı varsa hele de hastaların da şikayetleri oluyorsa ilaç tedavisi başlanmalı görüşünü savunan uzman sayısı gittikçe artmakta. Burada normal değer ile ideal değer farkı ortaya çıkmakta. Uzun ve sağlıklı yaşam için ideali hedeflemek gittikçe popüler hale gelmekte.

Tedavi nasıl yapılmalı?

Hipotiroidi tedavisinde T4 hormonunu koymak yıllar boyu altın standart oldu. Tiroidimiz T4 ve T3 olmak üzere iki hormon salgılar Bunlardan T4 tiroidten esas salgılanan hormondur, T3 daha az salgılanır ve esas olarak vücut hücreleri tarafından T4 den dönüştürülür. Tiroid bezinden salgılanan T4/T3 oranı 14/1’dir. Yani dışarıdan yerine koyma tedavisi yapıldığında bizler hastalarımıza yalnızca T4 verip tiroidimizin diğer salgıladığı hormonu hücrelerimizin oluşturmasına güveniriz.

Bu tedavi hastaların yüzde 80-85’inde işe yarar. Ama geriye kalan yüzde 10-15 hasta laboratuvar değerleri tamamen ideal değerler içinde olmasına rağmen hala kendilerini güçsüz, yorgun, depresif hissetmekte. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Endokrinoloji uzmanlarının başını çektiği bir grup doktor T4 tedavisinin yanına normal salgı dinamiğini taklit edecek düzende ve oranda T3 eklemenin bu yüzde 10-15’lik hasta grubunun şikayetlerini düzelttiğini savunmakta. Siz de kendinizin bu yüzde 10-15’lik gruptan olduğunu düşünüyorsanız bir endokrinoloji uzmanına danışmalısınız.

Hipertiroidiye iyi gelen besinler

Bu hastalıkta beslenme düzeni oldukça önemlidir. Bazı değişiklikler yapılması gerekebilir. Şekerli gıdalar ve şeker tüketilmemelidir. Kafeinli içeceklerin alımı azaltılmalıdır. Şeker ve kafein içeren içecekler kandaki şeker seviyesi düzenini bozar. Bu nedenle kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

Hipertiroidi düşüren besinler

Kan şekeri seviyelerindeki artışı önlemek için şu noktalara da dikkat edilmelidir Rafine karbonhidrat öğeleri ve temel un ürünleri tüketilmemelidir. Nişastalı besinlerden kaçınılmalıdır. Bu besinler yerine tam tahıllı karmaşık karbonhidratlı yiyecekler tüketilebilir.

Hipertiroidi nasıl beslenmeli

Hipertiroidi hastalarının protein alımını artırması gerekir. Bu tiroid hormonu ve tiroid fonksiyonlarının normale dönmesine yardımcı olur.  Beslenme düzeni içerisinde fındık ve fındık ezmesine yer verilmelidir. Et ve et ürünleri tüketilebilir. Baklagiller de tüketilmelidir. Soya ürünleri tüketilmemelidir. Sağlıklı yağlara beslenme düzeni içerisinde yer verilmelidir. Süt ürünleri tüketilebilir. Alınması gereken besinler. Selenyum, bakır, çinko gibi mineraller içeren besinler tüketilmelidir. Vitamin B, D ve diğer vitaminlere beslenme düzeninde yer verilmelidir.

Has Ajans

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com