Ege Ambulans
Zihinsel Faaliyetlere Ağırlık Verin!18/12/2017

Medical park İzmir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Zeynep Elmas, zihinsel işlevlere ağırlık veren ve satranç, biriç veya tavla gibi zihinsel işlevleri geliştirici aktivitelerin alzaymıra yakalanma riskini azalttığını gösteren çalışmalar olduğunu açıkladı.

Günümüzde çok yaygın bir hastalık olan Alzaymır (Alzheimer)’ın her yıl gittikçe arttığını belirten Medical Park İzmir Hastanesi uzmanlarından Dr. Zeynep Elmas, “2005 yılı Delphi uzlaşma raporu verilerine göre  dünyada 25 milyon demans hastası olduğu ve 2040 yılında bu sayının 81 milyona ulaşması bekleniyor.”  dedi.

 “Henüz hastalığı önleyen, kür sağlayan bir tedavi yok”

Alzaymır hastalığı tanısı  için hastanın sosyal, aile ya da iş yaşantısının  etkilenmesi gerektiğini söyleyen Elmas, “Alzaymır şu an için tanı aldıktan sonra uygulanan çeşitli tedavileri olan bir hastalık olmakla birlikte dünya üzerinde  alzaymırın önlenmesi ve  tedavisine  yönelik çok çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Henüz tam  tedavi  ya da korunma yöntemi yoktur ama bildiğimiz bazı risk faktörleri vardır” dedi.

Alzaymır hastalığının değiştirilemeyen risk faktörleri hakkında bilgi veren Elmas, “Bir grup risk faktörü değiştiremediğimiz risk faktörüdür. Örneğin yaş; her yıl 65 yaş üstünde alzaymır hastalığı oranı yükselmektedir. Cinsiyet, özellikle kadınlarda daha çok görülmektedir. Genetik bazı özellikler alzaymır hastalıkları değiştirilemeyen risk faktörleridir.” dedi.

Dr. Zeynep Elmas değiştirilebilir faktörleri ise şu şekilde anlattı: “Örneğin, medikal faktörler dediğimiz, hipertansiyon; , kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı alzaymır oluşumunda risk faktörü olduğu düşünülen önlenmesi ve tedavi edilmesi gereken  hastalıklardır. Bunun dışında obezite, metabolik sendrom tedavi edilmesi gereken durumlardandır. Özellik depresyon tedavisinin alzaymır hastalığının gelişimini önlediğini gösteren çalışmalar vardır. Saydığımız bu faktörlerle ilgili birçok çalışma bulunmakla birlikte  halen geniş verilere yer veren büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu alanda çalışmalar hala sürmektedir.” dedi.

Satranç, tavla, biriç oynayın

Alzaymır hastalığının önlenmesi ile ilişkili  birçok çalışmanın devam ettiğini anlatan Elmas, “Öncelikle fiziksel aktivite ve egzersizin olumlu etkileri saptanmıştır. Özellikle kognitif işlevler dediğimiz satranç, puzzle, tavla, biriç gibi akıl işlevlerimizi kullanarak yaptığımız sosyal aktivitelerin, alzaymır hastalığını önlediğini gösteren araştırmalar da vardır. Kognitif uğraşlar dışında sosyal aktiviteler, kulüpler ve dernekler gibi sosyal iletişim de alzaymır gelişiminin önlenmesinde etkili olabileceğini gösteren  çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.” dedi.

Yaşam tarzınızı değiştirin

Alzaymırı engelleyici faktörlerde beslenmenin önemine değinen Elmas, “Özellikle Akdeniz türü beslenme dediğimiz, omega 3ten  zengin, balık, zeytinyağı, sebze, meyve ve baklagiller tüketmenin alzaymır hastalığını engellediği yönünde bir takım çalışmalar sürmektedir. Her birey  60 yaş ve sonrasında birer hasta adayı olacağından hastalıktan korunmak amacı ile  önceden önlemlerimizi almak, sistemik ve medikal hastalıklarımızı tedavilerine başlamak ve yaşam tarzımızı düzenlemekten sorumluyuz.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com