Ege Ambulans
1’inci Dr. Behçet Uz Kongresi Başladı01/03/2019

İzmir'de düzenlenen 'Nesiller Boyu Çocuklarımız İçin' temalı Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresi'nde konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Tanju Çelik, 1947 yılında kurulan hastane binalarının kentsel dönüşüm kapsamında rehabilite edilmesi gerektiğini söyleyerek 8 katlı yeni binanın temelini atmak için Sağlık Bakanlığı'ndan destek beklediklerini ifade etti.

Bölgenin en büyük çocuk hastanesi özelliğini taşıyan Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi kuruluşundan bugüne kadar hiç yapılmayanları yapıyor. Gerek teknoloji gerekse teşhis ve tedavide başarılı çalışmalara imza atan hastane yönetimi yine bir ilke imza attı. SBÜ İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı tarafından, 'Nesiller Boyu Çocuklarımız İçin' temalı Dr. Behçet Uz Çocuk Kongresi düzenlendi. Kongreye tıp dünyasından çok sayıda hekim ve akademisyenin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin eşi Dr. Ahu Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Gıda Sağlık Ofisi Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ile birlikte çok sayıda hekim ve sağlık çalışanı katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Tanju Çelik yaptı. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Çelik, “72 yıl önce kurulan hastanelerinin uzun süredir hizmet verdiğini söyleyerek, İzmir'in sembollerinden biri olduğunu vurguladı. Yılda 800 bini aşkın hastaya hizmet verdiklerini ifade eden Dr. Çelik, 24 çocuk yoğun bakım, 58 yenidoğan yoğun bakım, 5 çocuk kalp damar cerrahi yoğun bakım, 7 çocuk cerrahi yoğun bakım ünitesi olmak üzere 94 yoğun bakım yatağı ile çocuk kemik iliği nakil merkezi, palyatif bakım merkezi, yanık ünitesi, süt çocuğu, büyük çocuk servislerinde toplam 350 yatakta hizmet verdiklerini söyledi. Göreve geldikleri tarihten bu yana 16 yataklı kemik iliği nakil merkezi, 10 yataklı yeni doğan küvez ünitesi, 10 yataklı endokrin ve metabolik hastalıklar servisini hizmete açtıklarını anlatan Çelik, "Bakanlığın 100 günlük eylem planı çerçevesinde 17 yataklı palyatif bakım merkezini hizmete açtık. Ülkemizde ilklerden olan bu merkez gelecek için büyük önem taşıyor. İkinci 100 günlük eylem planı çerçevesinde ise mobil palyatif bakım ekibini kurarak çocuk obezite merkezinin açılması için planlamamızı yaptık. Fiziki şartları oluştu, umuyoruz ki mart ayının sonunda hizmete girecek" diye konuştu.  Başhekim Doç. Dr. Tanju Çelik, 17 bin 500 metrekare alanda hizmet veren hastane için şunları söyledi: "1947 yılında hizmet vermeye başlayan binalarımızın kentsel dönüşüme girmesi yeniden rehabilite olması gerekiyor. Koğuş sistemi olan yataklarımızın nitelikli yataklara dönüşmesi için yeni binaya ihtiyacımız var. Bunun için kolları sıvadık, Kültür Varlıkları Müdürlüğü ve Konak Belediyesi'nden izinlerimizi aldık. Zemin üzeri 8 katlı bir binanın temelini atmak için Sağlık Bakanlığımızın yatırıma girmesini bekliyoruz. SBÜ'den de beklentilerimiz var. Hastane bünyesinde kök hücre enstitüsü kurmak istiyoruz. İzmir'e yakışır yeni bir tıp fakültesi kurulmasını istiyoruz. Bu fakülte uluslararası nitelikli olmalı. İzmir'de Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'ni dahil ettiğimizde 7 eğitim araştırma hastanesi bulunuyor. Bu hastanelerin bünyesinde çok nitelikli hocalarımız var. Bilgi ve donanınımız helak olmamalı. Sağlık turizminin sözde kalmaması için bir an önce adım atılmalı."

'Çocuk hekimliğinin kutsallığını yaşıyoruz'

Sağlık Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı Dr. Elif Kazancı Güler de, bilimsel ve sosyal içeriği yüksek kongreyi düzenleyenlere teşekkür ederek, "Bizler 23 Nisan'da temeli atılan Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nin ruhuyla Türkiye'nin dört bir yanında 7/ 24 çalışıyoruz. Çocuk hekimliğinin kutsallığını yaşıyoruz. Bir anne babaya güzel haber verebilmek hayattaki en büyük zenginlik. 2015 yılında kamu hastaneleri başkanlığı zamanında temelini attığımız Sağlık Bakanlığı bünyesindeki en büyük kemik iliği nakil merkezinin mimarı olan hocalarımıza teşekkürler. Bu yıl itibariyle hizmete başladı. Buradan çıkacak bilimsel çalışmaların Sağlık Bakanlığı hedeflerine ulaşmasında vesile oluşturmasını diliyorum" diye konuştu.

Aşılama Oranı Yüzde 96'ya Yükseldi

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye'de aşılama oranının yüzde 76'dan yüzde 96 seviyesine yükseldiğini belirtti.

Prof. Dr. Ünüvar, Türkiye'de sağlık konusunda en önemli yatırımların 2002 yılından sonra yapılmaya başlandığını belirterek, “ Sağlık alanında açıkta kalan hiçbir vatandaşın olmadığını, bunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük emeğinin olduğunu aktaran Ünüvar, ülkede hayata geçirilen sağlıkta dönüşümün sağlık çalışanlarının da katkısıyla olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti. Aşılama oranlarına ilişkin bilgiler de veren Ünüvar, bazı uzmanların yapmış olduğu açıklamalar nedeniyle aşı reddi sayısının yükseldiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Aşılama oranları yüzde 76'dan yüzde 96 seviyelerine yükseldi. Şu anda maalesef bilimsel kanıtlara dayalı olmayan gerekçelerle aşıyı reddeden bir kitle oluştu, 23 bin civarında aşı reddi var. Kendisi 30 yaşında çocuğu 2 yaşında 'Ben çocuğuma aşı yaptırmayacağım.' diyor. Yarın yaptırmadığınız aşı sebebiyle oluşacak hastalıklarla ilgili çocuğunuza nasıl cevap vereceksiniz? Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu olarak bu konuda uzmanlarla bir araya geldik. Her sağlık çalışanının bu konuda insanları ikna edip aydınlatması şart."

Kongre kapsamında hekim ve hemşirelere yönelik beslenmede sık karşılaşılan sorunlara yaklaşım ve çözümleri, Uluslararası Gelişimi İzleme Derneği rehberliğinde uygulama eğitimi, aşılarda yenilikler ve santral bakım paketi başlığı altında 4 farklı kurs düzenlenerek katılımcılara sertifikaları verildi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com