Ege Ambulans
Adet Düzensizliği Risk Oluşturabilir31/05/2019

Özel Çınarlı Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilay Gökdeniz adet düzensizliğinin kadınların sık karşılaştığı sorunlardan biri olduğunu belirterek, “ adet düzensizliği hem hayat kalitesini olumsuz etkilemesi hem de ciddi tedirginlik yaratması  nedeni ile üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu söyledi. Dr. Gökdeniz adet düzensizliği hakkında bilgiler verdi.

Yumurtlamanın olduğu adet döngülerinin çoğu 21-35 günde bir gerçekleştiğini belirten Dr. Dilay Gökdeniz, “ Bu günler içine mens görülen  günler de dahil edilir. 3-7 gün arası sürer. Kanama ilk 3 gün yoğun olabilir sonra giderek azalmasını bekleriz. Eğer bu kriterlerin dışında bir durum varsa araştırılması gerekir” dedi.

Bir çok nedeni olabilir

Adet düzensizliğinin birçok nedeni  olabileceğini söyleyen Op. Dr. Gökdeniz, “ Öncelikle kullandığınız ilaçlar bile buna neden olabilir. Özellikle antidepresan gibi psikiyatrik ilaç kullananlarda düzensizlik sık görülür. Ailede erken menopoz öyküsü olması önemlidir mutlaka sorgulamak gerekir. Nasıl bir adet düzensizliği olduğu tartışıldıktan sonra , muayenede rahim ağzı (serviks), ultrason ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilir. Polip , myom, yumurtalık kisti ve polikistik over gibi yapısal nedenler  saptanırsa bunlara yönelik tedavi planlanır. Eğer muayenede bir bulgu saptanmazsa gebelik , troid hastalıkları ve süt hormonu (prolaktin) yüksekliğini  dışlamak için kan tahlili yapılır” dedi.

40 Yaş Sonrası Dikkat!

Özellikle 40 yaşından sonra olan düzensizliklerde rahim kanseri açısından dikkatli olunması gerektiğini belirten Op. Dr. Dilay Gökdeniz, “ Rahim duvarından örnekleme (endometriyal biyopsi) alınmalıdır. Ailede kanser öyküsü olması , hiç doğum yapmamış olmak, obezite, polikistik over sendromu , hipertansiyon gibi durumlarda biyopsi için sınır 35 yaşa inmektedir. Menopoza geçiş döneminde bu düzensizlikler bir yıla kadar sürebilir. Hala yumurtlama olması nedeni ile ; hem gebeliği engellemek hem de düzensizliği önlemek için hormonal korunma yöntemlerinden faydalanabilir” dedi.

Tedavi Yöntemleri

Tedavide daha çok hormon içeren yöntemlerin kullanıldığına dikkat çeken Op. Dr. Dilay Gökdeniz, “ Korunma yöntemi de kullanmak isteyenler için doğum kontrol hapları veya hormonlu spiraller tercih edilebilir. Tedaviye rağmen hala düzensizlik devam ediyorsa ; doğurganlığını tamamlamış yaş olarak uygun hastalarda rahim alma (histerektomi) ameliyatı uygulanabilir” diye konuştu..

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com