Ege Ambulans
Ağır Çanta Taşımak Çocuk Fizyolojisine Uygun Değil05/09/2017

Prof. Dr. Akın Kapubağlı, ilköğretim çağındaki çocukların ağır sırt çantaları taşımalarının bir takım sorunlara yol açabildiğini belirterek okulların açılmasıyla birlikte, ailelere ve okul yönetimlerine öğrencilere ağır çanta taşıtmamaları konusunda tavsiyelerde bulundu. 

Omurgaya zararlı

Ağır çanta taşımanın çocuk fizyolojisine uygun olmadığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Kapubağlı şöyle konuştu: “İlkokul çocuklarına taşıtılan kitap ve ders gereçlerinin ağırlığı 5 ila 10 kilo arasında oluyor. Çocuklar bu ağırlığı her gün taşımak zorunda. Oysa okul çantalarının ağırlığı çocuğun kendi ağırlığının yüzde 10’undan fazla olmaması gerekmektedir. Aşırı ağırlık ve özellikle de çantanın tek omuzda taşınması gelişme halindeki omurgada skolyoz dediğimiz eğriliğe sebep olabiliyor. Çocuğa sadece o gün kullanacağı basit gereçler taşıtılmalı. Ders kitapları ve defterleri okulda muhafaza edilmeli. Eğer taşıtılacaksa, çantanın mutlaka her iki omuza bağlantılı olması sağlanmalı.’’

Sıraların boyutları

Çocukların kalabalık sınıflarda aynı sıralarda oturduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Kapubağlı, “Oysa sıraların yaş grubu fizyolojisine uygun boyutlarda olması gerekir. Ne yazık ki Türkiye’de, ‘ilköğretimde sıraların boyu ve genişliği şu kadar olmalıdır’ diye bir standart yok.” dedi.

Evdeki masalar

Evlerdeki çalışma masaları ve sandalyelerin de çocuğun yaş grubu ve fizyolojisine uygun olması gerektiğini anımsatan Prof. Dr. Kapubağlı, ergonomik (vücut yapısına uygun) olmayan masa ve sandalyelerin sadece ortopedik sorunlara değil, görme bozukluklarına da yol açabileceğini ve okul dönemine özgü kas zayıflıkları ve kas yorgunluklarını önlemenin mümkün olduğunu belirtti.

Yüzme ideal spor

“Çocuklara, özellikle yüzme ve yürüyüş tavsiye ediyorum. Bu egzersizler kasları güçlendirip deformasyonları önleyecek ve daha düzgün bir vücut yapısına kavuşmalarını sağlayacaktır. Ülkemizde sıraların çocuklara sorun yaratmaması için belirlenmiş standartlar olmadığı gibi sınavlarla ortaya çıkan yarış ve düzenin yol açtığı pek çok sakınca da var. Sınavlara hazırlık telaşı içindeki çocuklarımız maddi imkanları olsa bile düzenli spor yapamıyorlar. Bu durumda soruna pratik çözüm getirmek gerekiyor. O çözüm de, çocuklarımızın fırsat buldukça açık havada her türlü oyun oynamalarına, koşmalarına uygun ortamlar yaratmak olabilir.”

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com