Ege Ambulans
“AIDS Sosyal İlişki İle Bulaşmaz”01/12/2017

Uzmanlar, AIDS’ın son yıllarda ülkemizde ve dünyada artış kaydettiğini belirterek, korunmanın, tedaviye göre daha etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor. AIDS hastalarına toplumun ön yargılı yaklaşmasının, tedavi sürecini olumsuz etkilediğini belirten İzmir Medical Park Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülfem Terek Ece, “HIV, sosyal ilişkilerle HIV bulaşmaz” dedi.

Medical Park İzmir Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülfem Terek Ece, 1 Aralık Dünya AIDS Günü, çağın en önemli sağlık problemleri arasında gösterilen ve milyonlarca kişiyi etkileyen HIV’in yayılması ve AIDS hastalığının artışına karşın bilincin yükseltilmesi amacına adandığını söyledi. Ece, “ “Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı UNAIDS  verilerine göre 2016 yılı itibarıyla 36.7 milyon insan HIV ile yaşıyor. Temmuz 2017 itibarı ile 20.9 milyon insan antiretroviral tedavi alıyor. 2016 yılında 1.8 milyon yeni vaka bildirilmiştir. 2030 yılı itibarı ile epideminin sonlandırılmasına çalışılmaktadır. Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 1985 Yılından günümüze kadar bildirimi yapılan HIV/AIDS vaka sayımız toplam 11.109’dur. Vakaların %75’i erkek, %25’i kadın olup,  %16,2’si yabancı uyruklu kişilerden oluşmaktadır. Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubu 25-29 ve 30-34 yaş grubudur.  Bulaşma yoluna göre dağılımına bakıldığında vakaların %52’si cinsel yolla bulaşmaktadır. Kozmopolit yaşam, göçler, çok eşlilik ülkemizdeki vaka sayısının artmasının nedeni olabilir” dedi.

Korunma yollara tedaviye göre daha etkili

Doç. Dr. Gülfem Terek Ece, “Bu hastalıkta korunma yöntemleri, mücadelede son derece önemlidir. Tek eşlilik, prezervatif kullanımı, başkalarına ait enjektör, jilet gibi kişisel ekipmanların kullanılmaması yanında dövme, piercing gibi uygulamaların ancak steril ortamlarda yapılması korunma yöntemlerinin başında gelmektedir. HIV’le bulaşmada kan ve kan ürünleri önemli olsa da ülkemizde transfüzyon öncesi yapılan taramalar bu yolla bulaşmayı büyük oranda engellemiştir” diye konuştu.

En sık cinsel yolla bulaşıyor

Bulaşma yolu en sık korunmasız cinsel temas ve damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektörler ile olduğunu anlatan Doç.Dr. Gülfem Terek Ece, “Anneden bebeğe geçiş gösterilmiş diğer bulaşma yoludur.  Doğacak bebeklere bulaşma riskinin yüksek olması ve gerek gebelik, gerekse doğum sırasında alınacak koruyucu önlemlerle, bu tarz bulaşmaların büyük ölçüde önüne geçilebilmesinden dolayı, enfekte gebelerin belirlenmesi son derece önemlidir. Tüm gebelere, gebeliklerinin mümkün olabildiğince erken dönemlerinde diğer rutin antenatal test paneli ile birlikte HIV testi de önerilmelidir” dedi.

Erken tanı önemli

“Test teknolojilerindeki gelişmeler, HIV enfeksiyonunun daha erken dönemde saptanmasını olanaklı kılmıştır” diyen Doç.Dr. Gülfem Terek Ece, “Erken tanı ve buna bağlı olarak erken tedavinin, HIV enfeksiyonunun seyri üzerinde olumlu etkileri olduğu, pek çok çalışmada gösterilmiştir. Bu nedenle risk grubundaki kişiler ve açıklanamayan ve geçmeyen enfeksiyonu gibi şüphelenilen kişiler HIV yönünden taranmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Ayrımcılık yapılmamalı”

İzmir Medical Park Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Gülfem Terek Ece şunları söyledi:“HIV/AIDS bağışıklık sistemimizi hedef alır ve tedavisi uzun bir süreçtir. Tedavisi yandaş hastalıkları da kapsayacak şekilde birçok branşı kapsar. Bu hastalığın her aşamasında psikolojik destek önemlidir.  HIV/AIDS tıbbi bir durumdur. Özellikle bulaş yollarından dolayı toplum ön yargısı maalesef ki hastaların soyutlanmasına neden olmuştur. Sosyal ilişkilerle HIV bulaşma söz konusu değildir. Bu hastalar özellikle iş hayatında yer almalıdır.”

 

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com