Ege Ambulans
Akıllı Lensler İle Gözlükler Tarih Oluyor05/11/2021

Özel Gazi Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı M. Selçuk Dayı, “ Teknolojinin gelişmesi ile birlikte katarakt cerrahisi ile aynı anda uygun hastalara uygulanabilen akıllı mercek uygulamasıyla artık hastalar uzak ve yakın görme problemlerinden aynı anda kurtulabiliyorlar” diye konuştu.

Kataraktın gözün içindeki net görmeyi sağlayan doğal merceğin matlaşması sonucu görme netliğinin bozulması olarak tanımlanabileceğini söyleyen Op. Dr. M. Selçuk Dayı, “ Katarakt başlangıçta gözün tamamını kaplamadığı için görmede belirgin düzeyde bir bozulma oluşmaz. Genellikle katarakt yıllar içerisinde yavaş yavaş ilerleyen bir hastalıktır” dedi.

Yaşa Bağlı Gelişir

Op. Dr. M. Selçuk Dayı, “ Yaşlanma ile birlikte daha fazla gözüken katarakt bazen yeni doğan bebeklerde, şeker hastalarında, gözüne darbe almış kişiler ve uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda da görülebilir” dedi.

Kataraktın Belirtileri

Kataraktın belirtileri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Selçuk Dayı, “ Katarakt gelişen kişilerde görmede yavaş yavaş azalma yaşanır. Ayrıca ışığa karşı hassasiyet, bazı durumlarda çift görme, kitap, gazete gibi yakın mesafelerde okuma zorluğu ve ilerleyen dönemlerde uzağı görme bozukluğu ve renklerde sararma ve matlaşma görülmesiyle ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

Katarakt Tedavisi

Gelişen teknoloji ve hekimlerin tecrübelerinin artmasıyla katarakt cerrahisinde her yaşta konforlu ve doğal görüş sağlanabileceğini belirten Op. Dr. M. Selçuk Dayı,”

Katarakttın ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Bu hastalıkta tek tedavi yöntemi ameliyattır. Katarakt ameliyatları lokal anestezi ile yapılan ve ortalama 20-30  dakika süren operasyonlardır. Ameliyat ile göz içinde matlaşan lens yerine göz içi merceklerin yerleştirilmesi sağlanır” dedi.

Akıllı Lensler ile Gözlüğe Son

Gelişen teknoloji ile kullanımı giderek artan akıllı lensler ile uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Selçuk Dayı, “ Akıllı lensler, 50 yaş ve üzerinde kataraktı olan veya uzak ve/veya yakını görme sorunu olan ve gözlük kullanmak istemeyen hastalarda uygulanabilir. Ancak operasyon öncesi hastanın göz yapısının bu lensler için uygun olması için detaylı bir inceleme yapılması gerekir. Ayrıca astigmatizması olan hastalar için de akıllı lensler tercih edilebilmektedir” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com