Ege Ambulans
Alerji Ciddiye Alınması Gereken Bir Hastalıktır08/07/2024

Türkiye’de en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan birinin alerjik rinit olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıları Uzmanı Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Tedavi edilmeyen alerjik rinitte hastaların yaşam kalitesinin oldukça bozulduğunu ve işe, okula gitmek gibi normal aktiviteleri yapmakta güçlük çektiklerini söyledi. Op. Dr. Küçükgünay alerji ve alerjik rinit hakkında bilgiler verdi.

Alerjinin çoğu zaman genetik olarak yatkın kişilerde bağışıklık sisteminin normalde cevap vermeyeceği genel olarak zararsız proteinlere aşırı cevabı sonucunda ortaya çıkan reaksiyonlar olduğunu söyleyen Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Alerji vücudun birçok bölgesinde gözlenebilir. Alerjik rahatsızlıklar genellikle ilk 1-20 yıllık yaşam sürecinde kendini göstermiş olur. Ancak bazen çok geç yaşlarda da ortaya çıktığı olabilir” dedi.

Alerji Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Alerjiye ait reaksiyonların ciltte ortaya çıkarsa kolay bir şekilde bu durumun farkına varılabildiğini belirten Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Ancak bazı alerjiler vardır ki son derece sinsi seyreder, kişi kendisinde oluşan değişimlerin farkına varmayabilir. Bu durumun hayatın normal seyri ile alakalı olduğunu zannedebilir. Bahar aylarında gözlerde kaşınma, sulanma, kızarıklık; burunda kaşıntı, su gibi akıntı, hapşırma, bazen tıkanıklık gibi bulgular olursa kişiler kendilerinde saman nezlesi (bahar nezlesi) olabileceğini akıllarına getirmelidirler.

Bulgular önemsenmez ise hastalık ilerleyebilir nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum gibi şikayetler oluşabilir ki bu durum alerjik astımın habercisidir. Alerjik astım da çok ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. Bu da diğer alerjiler gibi kişinin günlük aktivitelerini, sosyal yaşamını kısıtlar ve yaşam kalitesini ağır bir şekilde düşürebilir” şeklinde konuştu.

Nedene Göre Tedavi

Alerjik rinit ve non-alerjik rinit  tedavisinin genelde nedene bağlı olarak, kişiye özel olarak planladığını belirten Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Tedavi için öncelikle alerjen ya da tetikleyicilerden uzak durulmalıdır. Doktorunuzun önereceği uygun ilaçlar kullanılmalı, hastayı immünoterapi açısıdan değerlendirilmeli ve uygunsa immünoterapi yapılmalı. Ayrıca hastaya, hastalık hakkında detaylı bilgi verilmeli ve düzenli takip edilmelidir” şeklinde konuştu.

Araştırmalar Devam Ediyor

Alerjik hastalığın en azından tüm bulgularının yok edildiği ve sağlıklı bir hayatı sürmenin olası bir durum olduğunu belirten Op. Dr. Belgin Küçükgünay, “ Bunun dışında alerjik hastalıkların doğasına yönelik aşı tedavisi gibi uygulamalarla hastalığın kökünü kazımak mümkündür. Alerjik hastalığı tamamen çözebilmek adına ileride genetik ve immünoloji bilim dallarının ortaklaşa çalışması sonuç verecektir” diye konuştu.

Alerji Basite Alınmamalıdır

Alerjinin basite alınmaması gereken bir hastalık olduğunu ifade eden Op. Dr. Küçükgünay, “ Hastalığın temelinde çözülmesi için bu işin profesyonelleri ile zaman kaybetmeden görüşmek gereklidir. Basite alamayacağınız bu hastalığın tedavisini de lütfen bu hastalığın profesyonelleri olan hekimlere teslim ediniz” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com