Ege Ambulans
Alzheimer’a Karşı Önleminizi Alın22/09/2017

Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında önemli bilgiler paylaştı. Çağın korkulan ve yaygın rahatsızlıklarından biri olan Alzheimer hastalığından yüzde 100 korunma yönteminin olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Vardarlı, ancak riskleri azaltmanın mümkün olabildiğini söyledi. Uzm. Dr. Vardarlı, düzenli spor yapmanın, dengeli beslenmenin ve aktif yaşantının riskleri azaltmaya yardımcı olacağını belirtti. 

Alzheimer hastalığının kişinin günlük hayatını bozacak kadar şiddetli zihinsel yeteneklerde kayıp ve davranış problemleri ile giden bir hastalık olduğunu belirten Özel Tınaztepe Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Egemen Vardarlı, hastalığın ilk semptomunu vermeden yıllar önce başladığını ifade etti.

Semptomların ortaya çıkmasından sonraki tablonun yıllar içinde giderek ağırlaştığını bildiren Uzm. Dr. Vardarlı, şöyle konuştu: “Alzheimer hastalığının yüzde 90’dan fazlası genetik değildir. Yüzde 10 veya daha azı genetik özellik taşır. Hastalığın preklinik, hafif, orta ve ileri olmak üzere 4 evresi vardır. Alzheimer hastalığını durduran veya geri çeviren bir tedavi maalesef yoktur. Eksik olan asetil kolin maddesini yerine koyan veya beyindeki toksik süreci yavaşlatabilen bazı ilaçlar yararlı olabilmektedir. Ayrıca psikiyatrik bulgulara yönelik antidepresanlar, antipsikotikler ve kaygı gidericiler da zaman zaman kullanılmaktadır.”

RİSKLERİ AZALTMAK MÜMKÜN

Alzheimer hastalığından korunmanın bazı yollarını da anlatan Uzm. Dr. Vardarlı, şu bilgileri verdi:

“Alzheimer hastalığından yüzde 100 koruyan bir yöntem yoktur. Fakat riskleri azaltmak mümkündür. Düzenli spor yapmak, beyin volümünü koruduğu kanıtlanmış belki de en önemli yardımcımızdır, zihinsel açıdan bizi canlı tutan işlerle uğraşmak (dil öğrenmek, müzik aleti çalmak, seyahat etmek, kitap-gazete okumak, aktif olarak sosyal gruplara katılmak gibi) yararlı olacaktır. Ayrıca Akdeniz tipi diyetle beslenenlerde Alzheimer olasılığı azalmaktadır. Dengeli ve düzenli beslenme önemlidir. Tekrarlayan depresyon ve kafa travmaları riski artırır. Ayrıca varsa diyabet, hipertansiyon, lipid yüksekliğinin uygun şekilde tedavi edilmesi de bizi Alzheimer’den koruma ihtimali olan diğer önemli hususlardır.”

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com