Ege Ambulans
Ameliyat Sonrası Yanlış Beslenirseniz… 24/07/2017

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Demirtaş obezite ameliyatı sonrası beslenme konusunda bazı tavsiyeler de bulundu. Ameliyat kadar ameliyat sonrası beslenmenin de önemine değinen Op. Dr. Demirtaş bu konuda yine de bariatrik diyetisyenden yardım alınması tavsiyesinde bulundu.

Obezite ameliyatı öncesi hastaların sağlık geçmişlerinin, geçirdiği diğer ameliyat ve hastalıkların, kullandığı ilaçların detaylı bir şekilde incelendiğini belirten Op. Dr. Demirtaş, “ Bunlarla beraber beslenme geçmişi de sorgulanır.  Ameliyat öncesinde beslenme konusunda da değişikliğe gidilmektedir. Buradaki amaç hem ameliyat öncesi hem de sonrası döneme beyin hazırlığı yapmak hem de hafifletilmiş bir karaciğer diyeti ile operasyonlarının kolay geçmesine katkıda bulunmaktır”

İlk 15 Gün Sıvı Gıda

Bariatri konusunda uzman bir diyetisyen ile birlikte proteinden zengin ve yağsız çoğunlukla da sıvıya yakın bir diyet ile ameliyat öncesi kişinin sağlık durumuna göre uygun bir diyet listesi hazırlandığını belirten Op. Dr. Demirtaş, “ Ameliyat sonrası hastalar yılların getirdiği alışkanlıklar beyinde fırtınalar estirirken, biryandan da aslında bir yiyeceğe karşı isteklerinin olmadığını fark ederler. Fakat bu sürede alınması gereken miktarlarda besinler mutlaka aşama aşama tüketilmelidir. Hastalara ilk hafta sıvı beslenme önerilmektedir. Sonraki hafta listelere çorbalar eklenmektedir. 15.günden sonra ise yavaş bir geçiş dönemi için püre şeklinde gıdalar tüketilmesi önerilmektedir.

Hastaların sık sorduğu sorulardan birisinin de et tüketimi konusunda olduğunu belirten Op. Dr. Demirtaş, “ tabi ki bu operasyondan sonra kebapçıya gidebilirsiniz. Ancak büyük porsiyonlar tüketmemelisiniz. Üzerine yağ ,sos döktürmediğiniz kebabınızı et kısmından yemeye başlamak kısa sürede doğru gıda ile doyuma ulaştırır. Ve bu zaman içinde sağlıklı beslenme alışkanlığına döner. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com