Ege Ambulans
Ameliyatsız Varis Tedavisi04/11/2019

Varisin, toplumun yüzde 40-50’sinde, yani 20-70 yaş aralığında yoğun görülen bir hastalık olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Rıza Aktaş, “ Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen varisin tedavisi hakkında bilgiler verdi”

Varis Belirtileri

Varis belirtileri hakkında bilgiler veren Op. Dr. Rıza Aktaş, “ Bacak damarlarında belirginleşme, ağrı ve kaşıntı, geceleri kramp ve yanma, bacaklarda dolgunluk ve huzursuzluk

şeklinde görülmektedir. Varis hastalığına tanı koymak için doğru sonuçlar ‘’renkli doppler ultrasonografi’’ cihazı ile alınmaktadır. Yıllarca açık cerrahi yöntemiyle tedavi olan hastaların operasyon sonrası işlerine ve günlük hayatlarına dönme konusunda zorluk yaşamaları, hastaları ameliyatsız tedavi yöntemlerini tercih etmeye yönlendirmiştir” dedi.

Varis Tedavisi

Varis tedavisinde uygulanan yöntemler hakkında bilgiler veren Op. Dr. Aktaş, “ Damar içi glue (yapıştırıcı), damar içi radyofrekans, damar içi lazer tedavisi, köpük skleroterapi, Mikroskleroterapi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Hastalar bu tedavi yöntemleri ile tedavi sonrası yürüyerek evlerine, işlerine gidip günlük hayatlarına devam edebilmektedirler. Varis hastalığı takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Varis tedavisine başlanan hastalar, tedavi bittikten sonra belli aralıklarla doppler ultrasonografi sistemi ile takip edilmelidir. Bu sayede hastalarda varisin tekrarlanmasını engelleyerek hastalara güvenli bir tedavi yöntemi sunulur” dedi.

Varisi Olan Hasta Ne Yapmalı

Varis semptomları görülen ve görsel bozukluğu olan hastalar öncelikle bir kalp damar cerrahi uzmanına muayene olmalı ve aynı doktor tarafından çekilecek doppler ultrasonografisi ile değerlendirilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Rıza Aktaş, “ Bu yüzden hastanın tedavisini yapacak kalp damar cerrahının iyi derecede doppler ultrasonografi bilmesi gerekir. Tedavi düşünülmesi durumunda, hastanın kendisine ait olan ve yedek damar denilen ‘’safen damar’’ da yeteri kadar genişleme ve reflü akım yoksa, ileride kullanılması açısından damar korunmalıdır. Varis tedavisi sadece dizden kasığa kadar giden safen damarının yapıştırılması veya ablasyonu değildir. Cerrahın yapacağı doppler ultranografide diz altı ve dizüstü perforan damar haritalaması yapılmalı ve bu damarlar da tedavi edilmelidir. Aksi taktirde varis kişide birkaç yıl sonra tekrarlayacaktır. Büyük varisi olan hastalarda ise sıklıkla perforan (köprü) damar yetmezliği görülmektedir.  Varis tedavisinin, hastalığın tam anlamıyla tekrar edilmeyecek düzeye getirilmesi, tedavi sırasında ve sonrasında oluşacak komplikasyonların en aza indirilmesi ve komplikasyonların en iyi şekilde tedavi edilmesi bana göre kalp damar cerrahının bizzat kendisi tarafından yapılmalıdır.

Ameliyatsız Varis Ülseri Tedavisi

Kişilerin hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren varis ülseri, dünya nüfusunun yüzde 1’inde görüldüğünü belirten Op. Dr. Rıza Aktaş, “ Bu hastalığın başlıca sebepleri geçirilmiş derin toplar damar tıkanıklığı sonrası oluşan perforan damar ve derin damar yetmezliği, tedavi görmemiş ileri derecede perforan damar ve venöz yetmezlik yapan varisler, izole olarak cilt yüzeyine çıkmış orta büyüklükte venlerde oluşan venlerin kaşınmasıdır. Genellikle bu üç başlık altında oluşan varis ülserleri, hastalar üzerinde ciddi derecede fiziksel ve psikolojik travmalar oluşturmaktadır. Bacaklarda kesilmeye kadar giden bu yaraların tedavisi zamanla daha da zorlaşmaktadır. İlk adım olarak varis ülseri tedavisine başlamadan önce hastaların günlük yaşamına uygun yapacağı egzersizler, kilo kaybı için öneriler ve çorap kullanma koşulları belirlendikten sonra ayrıntılı alt ekstremite venöz doppler ultrasonografisi ile tüm perforen ve ven yetmezlikleri saptanır. Sonrasında ise bu yetmezlikler durdurularak köpük, glue veya lazer tedavisi yapılır. Son aşamada ise yara bakımı için yaranın altındaki göllenme geçince, hastanın yarasında PRP veya kök hücre uygulaması yapılır. Hastanın belli aralıklarla takip edilmesi koşulu ile kendime özgü yöntemlerle yaraları kapatıp tedaviyi tamamlamaktayım. Bu süreç hastalığın kökeni ve yaranın büyüklüğüne göre 3-6 ay arası değişmektedir. Yaraları kapanan hastaların ciddi anlamda hayat kaliteleri artmaktadır

 

İletişim: https://rizaaktas.com/

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com