Ege Ambulans
Anestezi Etkisi Ameliyat Süresince Devam Eder31/07/2019

Özel Ege Sante Tıp Merkezi’nden Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Selman Konakçı, özellikle genç hastalarda anestezi sırasında uyanmak gibi bir korku olduğunu belirterek, “ böyle bir risk günümüzde 200 binde bir gibi bir orandır. Hastalar ameliyat sırasında anestezi uzmanları veya teknikerleri tarafından sürekli izlenir ve takip altında tutulur. Ameliyat ne kadar sürecekse hasta o süre kadar uyutulur” dedi.

Ameliyathane Hijyeni

Tıp merkezlerindeki ameliyathane koşullarının normal hastane koşullarını kapsayacak şekilde tasarlandığını belirten Dr. Selman Konakçı, “ Ameliyathanemizde enfeksiyon ile ilgili çok dikkat ediyoruz. Enfeksiyon açısından günlük, haftalık, aylık temizliklerimiz yapılıyor ve kontrol ediliyor. İçeride de her türlü steril koşullar sağlanıyor. Her gün sabah gelindiğinde anestezi ekibi tarafından anestezide kullanılan sistemlerin kontrolleri yapılır. Kullanılan gazların kaçak testleri yapılır. sistemlerin alarmları ise hiçbir zaman kapatılmayarak sürekli açık tutulur” dedi.

Anesteziden Korkmayın

“Hastalarımızın birçoğu ameliyattan değil anesteziden korkuyorlar” diyen Dr. Selman Konakçı, “ Eskiden hastalar ameliyat sonrası anesteziden uyanamama korkusu varken, şimdi daha çok ameliyat sırasında anesteziden uyanmak gibi bir korku oluşuyor. Hastaya operasyon planı yapıldıktan sonra anestezi polikliniğine gelerek hastaya ameliyat öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken şeylerle ilgili olarak bilgiler veriyoruz. Öyküsünü dinliyoruz. Anesteziye engel bir durum olup olmadığını belirlemeye çalışıyoruz. Anestezi uzmanları bu anlamda hastayı detaylı bir şekilde inceliyorlar. Kan tahlilleri de istenip kontrol edilir. Gerekirse başka branşlara yönlendirerek kontrol edilmelerini sağlanır. Hastaya daha sonra ameliyat öncesi açlığı ile ilgili olarak bilgi verilir. Ortalama 6-8 saat kadar aç kalması yeterli olacaktır. Anestezi sırasında vücutta reflekslerde kaybolduğu için hasta anestezi sırasında kusarsa bu durumun önüne geçmek istenir. Anestezi sırasında uyanmak gibi bir durum son derece düşük bir risk. 200 binde bir gibi bir oranla karşımıza çıkıyor” dedi.

Sürekli Takip Ediliyor

Ameliyat günü geldiği zaman hasta stres ve heyecan olduğunu belirten Dr. Konakçı, “ Anestezi öncesi yapılan sakinleştirici ilaçlar stresi ve gerginliği azaltıyor. Ameliyathanede verilen diğer ilaçlarla hastalar uyuyorlar. Ameliyat sırasında hastalar anestezi uzmanları veya anestezi teknikerleri tarafından sürekli takip altında kalırlar. Hastanın saniye saniye tansiyon, nabız,oksijen miktarı ve" hastaya giden ve hastadan gelen gaz ölçümleri " sürekli izlenir. Herhangi bir sorun halinde anında müdahale edilir. Ameliyat ne kadar sürecekse anestezi ona göre ayarlanır. Ameliyat bittikten sonra hasta kendi kendine nefes alabildikten ve bilinci yerine geldikten sonra hasta gözlem odasina alınıp bir süre izlendikten sonra servise çıkar

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com