Ege Ambulans
“Aşı Çalışmalarını Destekleyin ve Sıranız Geldiğinde Aşınızı Olun”27/01/2021

İzmir Ege Laboratuvarı Şirket Müdürü, Tıp ve Klinik Mikrobiyoloji Doktoru, Dr. Serdar Canko vatandaşlardan Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı aşı çalışmalarını desteklemelerini ve herkesin sırası geldiğinde aşı olmalarını söyledi.

Çin aşısı olarak bilinen Sinovac firmasının ürettiği Coronavac aşısının ülkemizde de yapılan Faz3 çalışmalarına gönüllü olarak katıldığını ve aşı olduğunu söyleyen Dr. Serdar Canko, “ Koronavirüs pandemisinden sonra mutlaka aşılanma protokolleri başlaması gerekiyor. Bende kendim gönüllü denek olarak aşılama çalışmalarına katıldım. Herhangi bir yan etki olmadı.

Şu anda güvenli bir aşı. Belli bir seviyede antikor oluşturduğunu da saptadık. Vatandaşlarımızın da sırası geldiğinde aşı olmasında büyük fayda var. Pandemiden çıkış yolu aşılanmadan geçiyor. Toplumun büyük bir çoğunluğunun aşılanması gerekiyor” dedi.

Bu Süreci birlikte aşacağız

Şu ana kadar aşının güvenirliliği konusunda herhangi bir sıkıntı gözükmediğini belirten Dr. Serdar Canko, “ Ayrıca bu aşı inaktif bir aşı. Ölü virüs aşıları zaten ülkemizde diğer etkenlere karşı yıllardır güvenle uygulaması yapılmaktadır. Diğer yandan şu anda ülkemizde de faz2’de olan aşı çalışmaları var. bu çalışmalarında en kısa sürede sonuçlanacağına inanıyorum. Şu anda bakanlığımızın açıkladığı aşı takvimine göre aşılanma yapılıyor. Sağlık çalışanları buna hemen katıldı. Çok kısa sürede çok ciddi rakamlara ulaşıldı. Aynı ilgiyi vatandaşlarımızdan da bekliyoruz. Aşılanma yapıldıktan sonra da bir süre daha maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerektiğini unutmamamız gerekiyor” dedi.

D Vitamini ve Minerallere Dikkat

İzmir Ege Laboratuvarları Mesul Müdürü, Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Güngör Yıldırım, Pandemilerde vitamin, mineral ve bazı eser element eksikliklerinin bağışıklık sistemi açısından önemli olduğunu söyledi. Mineral ve vitaminlerin vücudun salgınla mücadelesinde önemli rol oynadığını belirten Dr. Yıldırım, “Mücadelede koruyucu hekimlik çok önemli. Koruyucu hekimlikte de aşı işin bir yönünü, uygun beslenme ise diğer yönünü oluşturuyor” dedi.

Vücudunuzu İyi Tanıyın

Pandemi dönemlerinde uygun beslenmenin en önemli getirisi hasta olmamaktır. Hasta olmamak için vücudumuzu iyi tanıyacağız. Bizi koruyan moleküllerin neler olduğunu bilmemiz lazım. Kandan çok küçük bir miktar alınarak yapılacak testlerle bu molekülleri ölçmek mümkün” dedi.

Covid-19 pandemisinde D3 vitamini, B12 vitamini, çinko, magnezyum, K2 vitamini ve omega-3 gibi moleküllerin öncelik arz ettiğini belirten Dr. Güngör Yıldırım, “ Bunların vücuttaki seviyelerini bilmemiz çok önemli. Son aylarda ciddi tıbbi dergilerde yayınlanan makalelerde şunu görüyoruz. Yoğun bakımlık olan hastalarda özellikle D vitamini düzeylerinin çok düşük olduğu görülmüş. Yapılan araştırmalara göre bu durum hastaların yaklaşık yüzde 80’ini kapsıyor. Bu da akla şunu getiriyor. Acaba bu hastalar eksiklik gösteren bu vitamin ve molekülleri virüse maruz kalmadan önce tamamlasaydı yoğun bakımlık olmadan hastalığı atlatabilir miydi? Son yıllarda D vitamininin kemik metabolizması dışında barsaklar, kalp, kanser ve bağışıklık sistemi zerinde büyük etkisi olduğu bulundu. D vitaminine artık hormon gözüyle bakmak gerekiyor. Tabi bunun yanında gerekli ise B12, K2 vitaminleri ve çinko desteğinin de göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bunlar birlikte görev yapıyorlar. D vitamini alanların birlikte K2 vitamini alınması çok önemli, antiviral etki açısından ise ayrıca kan çinko ve magnezyum seviyelerini bilmek gerek. Günümüz toplumunda açık hava etkinliklerinin azalması, yetersiz ve dengesiz beslenme, yüksek faktörlü güneş koruyucu kremlerin kullanılması, kapalı ortamda çalışmanın artması sebebiyle D vitamini eksikliği arttı. Bu sebeple D vitamini düşüklüğü mutlaka doktor kontrolünde düzeltilmelidir. Herşeyde olduğu gibi D vitaminin de fazlası zararlı. Doktora gitmeden, kontrol yapılmadan bilinçsizce D vitamini kullanmanın zarar da verebileceği unutulmamalıdır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com