Ege Ambulans
Aşk Kalbinizi Güçlendiriyor14/02/2019

Prof. Dr. Özalp Karabay mutlu yaşanan bir aşkın kişilerin kalp sağlığına olumlu katkıda bulunduğunu, mutsuz, platonik bir aşkınsa kalbi olumsuz etkilediğini söyledi ve kırık kalp sendromu hakkında bilgiler verdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, aşkın ruh sağlığına iyi geldiğini ve fiziksel anlamda da kişiye sağlık açısından önemli faydalar sağladığını söyledi. Karşılıklı ve iyi yaşanan aşkın, vücutta endorfin denilen mutluluk hormon salınımını arttırarak kan dolaşımını hızlandırdığını ve güçlendirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özalp Karabay, “Salgılanan maddeler, koroner damarları genişleterek kalbe daha fazla kan pompalanmasına olanak yaratarak kalp krizi riskini ve felce neden olan pıhtı oluşumunu en aza indiriyor. Ülkemizde, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler ne yazık ki hala ilk sıralardaki yerini açık farkla korumaktadır. Yaşam koşullarının giderek ağır ve yıpratıcı olmasının yanında aşırı rekabetçi, çıkarcı, maddeci ve sevgisiz toplum modeli de bu olumsuzluğa ciddi derecede katkıda bulunmaktadır. Bir çeşit stres olan aşk; tüm vücudu etkileyerek insanın kalbinde heyecan, midesinde ise kelebek hareketleri oluşturan pozitif bir stres ile sağlığımıza olumlu yönde katkıda bulunmaktadır” dedi.

Aşkın ömrü 2,5 yıl

Tutkulu aşk zaman içinde azalıyor. Yapılan bilimsel araştırmalarda aşkın ömrünün 2,5 yıl olduğu saptanmış. İlişki süresince aşk için gerekli olan dopamin, noradrenalin ve feniletamin gittikçe azalıyor.  Aşık olunan kişinin hataları birdenbire görülmeye başlıyor. Aslında aşık olunan insan değişmiyor ancak aşık olan kişi mantık çerçevesinde değerlendirmeye başlıyor.

Bu durumda iki seçenek çıkıyor kişinin karşısına; aşkınız bitiyor ya da sağlam bir ilişki haline dönüşüyor. Eğer ilişki devam ederse endorfinler devreye giriyor ve huzur, güven gibi duygular ilişkiye ekleniyor. Seksle beraber oksitosinin salınması ile doyum ve bağlanma gerçekleşiyor. Aslında Aşk, vücudun bir ihtiyacı. Her ne kadar bu reddedilse de, işin doğrusu böyle. Hayatı daha anlamlı kılan bu sihirli duygu, insanı hiç fark etmeden sarıp sarmalıyor. Kimi zaman kişiden birer dev çıkarıyor Bir aşk bir zamanda ancak bir kişiyle mümkündür, yani aşk sürdüğü sürece monogamiktir. İçinde mutlak cinsellik vardır.

Aşk niye acı veriyor?

İlişki istendiği gibi gitmediğinde hayat kabusa dönebiliyor. Pek çok kişi hayatının bir döneminde sevdiği kişi tarafından reddedilme durumuyla karşılaşabiliyor. Özellikle geçmişinde büyük kayıplar yaşamış kişiler ayrılığa karşı daha duyarlı ve savunmasız olabiliyor. Bu gibi durumlarda genel olarak kişide; umutsuzluk, öfke gibi duygular oluşuyor. Yalnızlık korkusu, karamsarlık, hayatı yaşamaya değer bulmama, hayatın anlamsızlığı düşünülüyor. Evden dışarı çıkmama, günlük hayatın aksaması gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Derin bir acı yaşanıyor. Ölüm düşünceleri, intihara eğilime kadar giden depresyon görülebiliyor.

Evlilik Aşkı Öldürür mü?

Çalışmalarda ; mutlu olan ve ilişkileri sağlıklı yürütülen 20 yıllık evli çiftlerde  seneler içerisinde dopamin düzeylerinin hala yeni aşıklarda olduğu gibi yüksek seviyelerde korunduğu tespit edilmiştir. Kişiye  sevdiğinin fotoğrafı gösterilip, alınan beyin görüntüleri incelendiğinde ve  beyinle ilgili bir takım kimyasal incelemeler yapıldığında sevdiği kişinin fotoğrafını görenlerde, beynin bazı kimyasal maddeleriyle beraber dopamin, adrenalin ve endorfin seviyelerinde ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Bu bilimsel araştırmada bulunan başka bir sonuçta, 20 yıllık evliliklerin sonunda birbirini sevdiğini söyleyen çiftlerde ve yeni aşık olan kişilerde birbirine çok benzer dopamin aktiviteleri gözlemlenmiş olmasıdır. Sağlıklı ve sosyal alt yapısı olan ilişkilerin yürütüldüğü uzun evliliklerde yapılan incelemeler ; evliliğin aşkı öldürmediğini öngörü olarak hormon düzey sonuçlarıyla açıklanmıştır.

Bitkiler Ve Hayvanlar Alemini Saran Aşk

Aşk sadece insanlarda görülmez, hayatta hareketlilik gösteren tüm canlılarda varlığını hissettirir. Karıncalar birleşme öncesi düğün alayı yaparlar. Kediler aşk oyunlarını bilir, saatlerce sevdalaştıktan sonra birbirine yaklaşırlar. Dişi kedi, etrafını saran bir sürü erkek kediden beğendiğini alır, gider. Kazların, aşık olduğu hayat arkadaşı için ölüme gittiği görülmüştür. Ölen bir kazın arkasından, aşığı da kendisini öldürmektedir. Erkek aslan, avının en güzel parçalarını dişisine ayırır. Önce dişisine yedirir, o doymadan kendi yemez. Dişisini uyutmadan kendisi gözlerini yummaz.

Yıldırım Aşk, Kara Sevda,

Yıldırım aşkı diye birşey yoktur; görür görmez hissedilen aşk değil karşılıklı çekim olabilir. Pek çoğumuz bu tip yargıları kendimiz yaratıyoruz. Gerçekte görünüşü davranışları ve konuşmalarıya tam aradığımız gibi birini bulmak yalnızca çekim duymak anlamına gelir. Bu  çekim aşka dönüşebilir ancak bunun için zaman şarttır. Karasevda ise ben-merkezcidir. Kişi karşısındakini düşünmez kendi mutluluğuna veya mutsuzluğuna odaklanır. Bu durumda aşık olunan sevgili değil aşkın  kendisidir. Aşk sevilen kişinin kusurlarını görememek değildir; Aşık kişi sevdiğinin kusurlarını bilip anlamasına karşın sevmeye devam eder. Karşısındaki kişiyi kusursuz olarak görmek karasevdanın habercisidir. Gerçek AŞK, daima kişisel yarar duygusundan vazgeçme temeli üzerinde yükselir.

İlk görüşte aşk

Kişinin hayatında beklenmedik şekilde patlak veren bir olay olarak yaşanır; açıklanmaz ve akıldışıdır.  İlk karşılaşmada meydana gelir; dolayısıyla karşıdaki kişi hakkındaki önceden var olan bilgiye değil, bütünsel ve sezgisel bir deneyime dayanır. Kişinin günlük yaşam düzenini alt üst eder ve ruhunun derin bir heyecan ve karmaşa yaşamasına neden olur. Bu “büyülü” aşk, kendiliğinden oluşur ve koşulsuzdur, kişiyi etkisi altına alır, sonsuzdur, tekdir ve bütünseldir.  Karşılıklı aşkta ise  aşıklar birbirlerinin eşsiz ve değerli olduğunu onaylar. Kelimenin tam anlamıyla birbirlerinin varlığını ve değerini kabul ederler. Aşkta âşıkların tamamen tanınması yargılanmaksızın kabul edilmesi ve tüm eksiklere rağmen sevilmesi şansı söz konusudur. Sadece biri bize âşık olduğunda güvensizliklerimiz şifa bulur ve önemimiz garantilenir.

Aşkın renkleri

Aşk rengaren bir yaşamdır. Altı farklı kategoriye ayrılır .

Tutkulu aşk; Kırmızı

Oyuna benzetilen aşk; Mavi

Arkadaşça aşk; Sarı

Mantıklı aşk; yeşil

Sahiplenici aşk ; Mor

Bencil olmayan aşk, Turuncu

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com