Ege Ambulans
Ayak Sağlığınızda Başarılı Çözümler19/09/2017

27 yıldır el ve ayak bakımı konusunda İzmir ve bölgesine hizmet veren Menekşe Nail El ve Ayak Sağlığı Kurucusu Podiatrist Menekşe İzer Kurtuluş gün boyunca vücudumuzun yükünü ayaklarımızın çektiğini belirterek, “ sağlıksız ayaklar günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. İş hayatı başta olmak üzere yaptığımız her işte de ellerimiz ön plana çıkmakta. Dolayısıyla el ve ayak sağlığı günlük yaşam için ayrı bir önem arz etmektedir.” dedi. Podiatrist İzer Kurtuluş ayak sağlığı ve bakımı konusunda günümüzde görülen rahatsızlıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Menekşe İzer Kurtuluş ayak muayenesinden ücret almadıklarını söyledi.

Tırnak Batığı

Tırnak batmasının sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırıp tahriş etmesi sonucu oluşan ve enfeksiyona sebep olan problem olduğunu belirten Menekşe İzer Kurtuluş, “ Batık tırnak parmakları sıkıştıran, dar ayakkabı giyme, yanlış tırnak kesimi ( çok kısa giymek ve törpülemek), darbeler ile oluşan tahriş, kilo sebebiyle tırnağın derinde kalması, ailevi yatkınlık gibi nedenlerle görülür. Ayrıca tırnak mantarının verdiği deformelikte batık oluşumunun sebeplerindendir.”

Deforme tırnak

Ayak tırnağının kalınlaşmasının ayak sağlığının bozulduğunun bir göstergesi olmasının yanı sıra estetik açıdan ciddi bir sorun olduğunu belirten Podiatrist İzer Kurtuluş, “ Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, strelizasyonu sağlanmamış aletlerle manikür, pedikür yaptırmak, dezenfektesi sağlanmamış hamam, sauna, havuz gibi toplu kullanım alanlarında bulunmak, dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir. Tırnak kalınlaşması denildiğinde ilk akla gelen mantar enfeksiyonudur. Özellikle sıcak havalarda artış görülür. Eğer tedavi edilmezse vücudun başka bölümlerine de yayılabilir. Tırnaklardaki kalınlaşma mantar sebebiyle oluşmuşsa tırnaklarda kepeklenme, yumuşak odunsu bir görüntü olur. Tırnak mantarı ilerledikçe tırnak kalınlaşır ve yapısı bozulur. Renk değişikliği ve tırnak üzerinde çizgilenme meydana gelebilir.

Deforme Tırnakta Tedavi

Deforme tırnakların diyabet hastaları, dolaşım bozukluğu olan, bağışıklık sistemi zayıf, aşırı terleme nedeniyle ayakları nemli olan kişiler ve gün içerisinde uzun süre ayakkabı giyen kişilerde daha çok görüldüğünü kaydeden Menekşe İzer Kurtuluş, “ deforme tırnak tedavisi için öncelikle uzman dermatolog tarafından teşhisin konması gerekir. Tırnak kalınlaşması kendi kendine iyileşmez. Tedavisi hastane ortamında ya da ayak sağlığı merkezlerinde bilinçli kişiler tarafından yapılmalıdır. Uygulamanın ilk aşamasında tırnak üzerinde kalınlaşan tabaka freze sistemiyle özel solisyonlarla frezelenir, inceltilir ve temizlenir.  Eğer gerekiyorsa kalıp uygulaması yapılır. Sağlıklı tırnak dokusu normal uzama zamanını tamamlayana kadar ara kontrollerle frezeleme yapılır. Düzenli aralıklarla yapılan uygulamalar ile sağlıklı tırnak dokusu parmak ucuna gelene kadar devam eder.”

Nasır Oluşumu ve Tedavisi

Cildin aşırı sürtünme ve basınca maruz kaldığı zaman dairesel şekilde sertleşmesi ve kalınlaşmasıyla nasır oluştuğunu söyleyen İzer Kurtuluş, “ Nasırın insan vücudunda oluştuğu yer ayak üstleri, ayak parmakları arası, ayak tabanlarıdır. Bunun dışında vücudun diğer bölgelerinde de gelişebilir.” dedi.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com