Ege Ambulans
Bademcik Sorunları Çocuklarda Gelişme Geriliği Yapıyor15/02/2022

KBB Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, kronik bademcik enfeksiyonları, geniz eti büyümesi, kulakta sıvı birikmesi ve bademcik sorunlarının çocuklarda sık görülen çok sık görülen kulak burun boğaz hastalıkları olduğunu belirterek, “ bu hastalıklara karşı tedbirli ve bilinçli olmak, çocukların sağlıklı gelişimleri açısından çok önemli” dedi. Op. Dr. Karas özellikle sık görülen bademcik ve geniz eti büyümesine karşı sıvı birikmesine karşı anne ve babalara uyarılarda bulundu.

Bademcik Enfeksiyonları

Bademciklerin bilindiği üzere boğazın her iki yanında yer alan ve dışarıdan gelen mikroplara karşı savunma sisteminin bir parçası olan organ olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, “ Savunma görevi sırasında, bademcik iltihabı dediğimiz ateş, boğaz ağrısı, kızarıklık, halsizlik gibi şikâyetlere yol açan hastalık meydana gelebilir. Çocuklarda sık rastlanan bademcik iltihaplarında, doktorunuz tarafından verilen ilaçlar hastalığın iyileşmesini sağlar. Bademcik ameliyatları KBB uzmanınızca gerekli görüldüğünde yüz güldürücü girişimlerdir. Thermal Welding, Koblator sistemleri ile bademcik ameliyatları yapılmaktadır. Bu sistemler, ısı ve basınç ile dokuların kanamasız ayrılmasına dayanır. Teknik sayesinde kanama olasılığı minimuma indirilir. Ameliyat sonrasında ağrı çoğu zaman hiç olmaz ya da oldukça hafif hissedilir. ” dedi.

Hangi Durumlarda Bademcik Alınmalı?

Op. Dr. Karas her yıl sık sık tekrarlayan (yılda 5 defadan fazla), sürekli ilaç kullanımına gerek duyulan kronik enfeksiyonlar, aşırı iri bademciklerden kaynaklanan nefes alma güçlüğü, horlama, ağzı açık uyuma, büyüme ve gelişme geriliği gibi durumlarda bademciklerin alınması gerektiğini ancak mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini söyledi.

Bademcik tedavisinde İleri Teknoloji: Termal Welding

Bademcik ameliyatı soğuk bıçak, elektrokoter ve lazer gibi yöntemlerle yapılabiliyor. Genellikle son teknoloji olan “termal welding” yöntemi tercih ediliyor. Bu işlemin avantajları ise şöyle sıralanıyor: Termal welding sistemi, dokuyu çıkartırken aynı zamanda bademcikleri çevreleyen damarları ısı yardımıyla mühürleyerek ameliyat sırasındaki ve sonrasındaki kanamaları azaltıyor. Bu sayede ameliyat süresini uzatan kanamalar görülmediği için normalde 30-40 dakika sürebilen işlem süresi kısalıyor, dolayısıyla çocuk daha az narkoz alıyor ve ameliyat sonrasında ağrı daha az oluyor. Genel anestezi altında yapılan bademcik ameliyatında bazı durumlar dışında hastanede yatış gerekmiyor. Birkaç saatlik gözlem sonrasında hastaneden taburcu olunabiliyor

Geniz Eti Hastalıkları

Geniz etinin, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bir doku olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, “ Geniz etinin görevi, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalamak ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretmektir. Eğer çocuğunuzda sürekli ya da sık tekrarlayan geniz eti büyümesi veya iltihabı varsa, doktorunuz geniz etinin ameliyatla alınmasını önerebilir. Çocuklar geniz eti alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar; çünkü vücutta geniz eti gibi görev yapan başka dokular da aynı fonksiyonları yeterince yapabilirler.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com