Ege Ambulans
Bahar Alerjileri Yaşam Konforunuzu Bozmasın28/03/2024

Dışarıdan alınan bir maddeye karşı vücudun gösterdiği tepkinin alerji olarak tanımlandığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Gündoğan, özellikle bahar aylarında daha fazla görülen ve hastaların yaşam konforunu olumsuz etkileyen bahar alerjisi hakkında bilgiler verdi.

Vücudun alerjik reaksiyonlara karşı gösterdiği tepkinin, kişinin alerjen maddelerin olduğu ortama girdiği zaman başladığını söyleyen Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Örneğin kişinin zeytin polenine karşı alerjisi varsa, zeytin ağaçlarının olduğu bir yere gittiği zaman polenler burun yoluyla vücuda giriş yapar. Bu durumda gözlerde ve burunda sulanma, kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık sık hapşırma, özellikle arka arkaya 4-5 sefer hapşırık ve genelde de sabahları olan hapşırma atakları alerjiyi işaret eden bulgulardandır.” diye konuştu.

Ömür Boyu Sürer

Alerjinin kronik bir hastalık olduğunu ve genelde ömür boyu sürebildiğini belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Alerji yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Bazen hastanın gece uykusunu bölmeye,bazen başka hastalıklara da sebep olabiliyor. Burun içindeki tıkanıklıklar özellikle sinüslerin ağzına kadar uzanırsa sinüzite sebep olabilir. ” dedi.

Alerjide Tedavi Nasıl Olmaktadır?

Alerji tedavisi hakkında bilgiler veren Op. Dr. Onur Gündoğan “ Alerji hastalarına yönelik medikal tedavi uygulanmaktadır. Ayrıca bazı kortizonlu spreyler bu dönemde hayat kurtarıcı olmaktadır. Ancak belli aralıklarla hastanın kendisini ilaçsız olarak takip etmesini istediğimiz dönemler de oluyor. Uygulanacak tedavi alerjiyi tamamen ortadan kaldırmaz ancak kişinin günlük yaşam konforunu artırır. Güncel tedaviler arasında aşı tedavileri de bulunmaktadır. Alerjik reaksiyonlar genelde Şubat ayının ortasından başlayıp Mayıs sonuna kadar devam eder ve bu dönemde kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır.Bazen hastalarımız ilaç tedavisine çok dirençli olabiliyor. Özellikle hastanın astım rahatsızlığı da varsa bu hastalarımızı alerji uzmanlarına yönlendiriyoruz” diye konuştu.

Çocuklarda Geniz Eti Büyüyebiliyor

Çocuklarda da alerjiyle çok sık karşılaşıldığını belirten Op. Dr. Onur Gündoğan, “ Çocuklarda da uygulanan tedavi genelde yetişkinlerle benzer olmaktadır. Ancak bazen çocuklarda alerjiye bağlı olarak geniz eti çok büyürse nadiren de olsa ameliyat yapılabilmektedir. Alerjiye bağlı geniz eti büyüklüğünde genelde medikal tedaviyi tercih ederiz ki çocukların yaşla birlikte vücut hacimleri artınca geniz eti problemleri azalabiliyor” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com