Ege Ambulans
Balon Katater Uygulaması14/07/2017

Östaki borusu rahatsızlıklarında yeni uygulanmaya başlayan balon katater yöntemi yüz güldüren sonuçlar veriyor.

Östaki borusu problemlerinin küçüklükten beri birçok çocukta görüldüğünü belirten Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi’nden KBB Uzmanı Doç. Dr. Çağlar Çallı, “bu çocukların çoğu çeşitli ilaç tedavisi, geniz eti ameliyatı ya da kulağına tüp takılması gibi çeşitli seçeneklerle tedavi edilebiliyor” dedi.

Balon Katater Uygulaması

Doç. Dr. Çallı, “Bazı çocuk veya erişkinlerde östaki borusu problemlerinin daha uzun süreli ve daha kronik, yani daha kalıcı hale gelebildiğini belirterek, “Bu durumda östaki borusuna eskiden çok fazla bir şey yapamıyorduk. Şimdi östaki borusundaki problemlerin tedavi edilebilmesi için balon katater uygulaması Avrupa’nın gelişmiş hastanelerinde uygulanmaktadır. Bu uygulama ülkemizde de sayılı sağlık merkezlerinde uygulanmaya başlanmıştır. Östaki borusu problemi olan ve kesinleşen durumlarda çok uzun olmayan bir operasyon ile ince bir şekilde endoskopik olarak östaki borusuna genizden girilerek bir balon katater yardımıyla östaki borusunun genişletilmesine bağlıdır. Hastane ortamında, ameliyathane koşullarında, steril bir alanda yapılması gereken bu operasyonda cerrahın el becerisi de çok önemlidir. Çünkü östaki borusu şah damarın hemen yanında bulunmaktadır. Küçük bir hata istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden hastalar bu yöntemi tercih etmeden önce hekimlerini ve sağlık merkezlerini iyi araştırmalıdırlar” dedi.

Yüzde 80’e varan başarı

Hastalardaki tedaviye uyum ve başarı şansının ilk birkaç ay içinde belli olduğunu belirten Doç. Dr. Çallı, “Dünya litaretüründe şu anda yüzde 80 oranında başarı mevcuttur. Östaki borusunun problem olduğu birçok hasta var. Bu hastalar eskiden beri çok fazla ilaç kullanıp kulağına tüp takılmış, çeşitli tedavi yöntemlerini denemiş hastalar olabiliyor. Özellikle uçak yolculuklarında büyük problem yaşayan bu hastalar için başarı ile uygulandığında yüz güldüren sonuçlar alınabiliyor” şeklinde konuştu. 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com