Ege Ambulans
Barsak dolanması ve mide küçültme ameliyatı aynı anda yapıldı09/05/2018

İzmir’de yaşayan 45 yaşındaki morbid obez hasta Gülten Pınarcı 2 yıl önce geçirdiği fıtık ameliyatına bağlı olarak karnında oluşan şişlik ve kusma nedeniyle Özel Ege Yaşam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Çay’a başvurdu. Pınarcı’ya Op. Dr. Ali Çay ve ekibi tarafından tüp mide ameliyatı ve bağırsak fıtığı onarım ameliyatı yapıldı.

Zor Cerrahi

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Çay “Hastamız karında şişlik,  morbid obezite ve kusma şikayeti ile başvurdu. Bu şikayetler klinik önem, aciliyet ve zorlu cerrahi demek. Hastamız bunun yanında daha önce geçirdiği ameliyata bağlı olarak karnında dev bir şişlikle geldi. Beraberinde hastanın özellikle beslenme sonraları sancıları ve kusmaları vardı. Bu tabi ki hastanın kilolu olmasına bağlayacağımız bir problem değil. Bizde problemin daha önce geçirilen ve tekrar patlayan fıtık ameliyatı ile alakalı olabileceğini düşündük. O bölgede daha önce geçirilmiş ameliyata ve kullanılan yamaya bağlı ciddi bir yapışıklık ve tıkanıklık saptadık. Böyle bir hasta teknik olarak çok zordur. Anestezi açısından ayrı , mide barsak yaralanması açısından ayrı bir riski vardır. Aynı seansta midesini küçültme ve bağırsakları O kördüğümden çıkarmada da daha ayrı bir risk vardır. Bu ciddi bir donanım ve deneyim gerektirir.” dedi.

Ameliyat öncesi muayenelerde ciddi anlamda bağırsak tıkanıklığı ve yapışıklığı tespit ettiklerini belirten Op. Dr. Çay, “‘fıtığın ÇOK geniş bir alanı kaplaması (açık cerrahiyi tercih etme nedenimizdi : buna gerek var mı ?)  Ancak bu ameliyatın beraberinde morbid obezite nedeni ile (boy : 1,45 cm. kilo : 120) mide küçültme ameliyatı yapılabileceğini söyledik. Biz bu tür hastalarda daha da titiz davranıyoruz. Ameliyat öncesi tetkiklerini yaptık. Hastamızın ameliyatında muayeneden beklediğimizden daha komplike bir durumla karşılaştık. Yama yerinden çıkarak bağırsakların arasına dolanmış ve neredeyse ayrışmaz şekilde yapışmış. Böyle bir hastada bağırsağı yamadan bir bütün olarak herhangi bir doku hasarı olmadan çıkarmak ekstrem bir iştir. Ekibimizle birlikte yamayı çıkarıp yeni ve daha uygun bir yama ile yeni ve sağlam bir karın zarı oluşturmayı başardık. Daha sonra fıtık onarımını yaptık ve mide küçültme  ameliyatını aynı seansta gerçekleştirdik. 2,5 saat süren bir ameliyat sonunda hastamız yeniden sağlığına kavuştu. Ayrıca tüp mide ameliyatı sayesinde  de hastamız kilo vermeye başalayacak ve ideal kilosuna ulaşıncaya kadar bizim kontrolümüzde olacak.

Daha Sağlıklıyım

Daha önce farklı sağlık merkezlerine başvurduğunu ancak bu merkezlerin ameliyat yapmayı kabul etmediklerini belirten Gülten Pınarcı, “ bir tavsiye üzerine Özel Ege Yaşam Hastanesi’nden Op. Dr. Ali Çay hocama geldik. Hocamı daha önce basında da görmüştük. Kendisi bu ameliyatı başarı ile yapabileceğini söyledi. Bize de büyük güven verdi. Şu anda gayet sağlıklıyım. Kendisine, ekibine ve hastaneye çok teşekkür ediyorum” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com