Ege Ambulans
Baş Dönmesi Nörolojik Bozukluğun Varlığı Olabilir04/06/2021

Özel Egeumut Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Kamran Samadlı baş dönmesi ve dengesizlik şikâyetlerinin sık görülen nörolojik şikâyetlerden biri olduğunu belirterek, “ Bu şikâyetlerin büyük bir kısmı iyi huyludur. Ancak altta yatan ciddi bir nörolojik bozukluğun varlığını gösteren bir uyarı olma ihtimali de vardır” dedi.

Baş dönmesi bulgusunun hastalar tarafından etraftaki eşyaların dönmesi, fırıldak gibi dönme, sallanma, "ayağımın altından zemin kayıyor", sersemlik veya sarsılmak şeklinde ifade edilebildiğini belirten Dr. Kamran Samadlı “ Göz kararması, kendini yok gibi hissetme duygusu, baygınlık hissi şeklinde de tanımlanabilir. Vücudun dengeli bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için birçok mekanizmanın sorumluluğu vardır. Gözlerden, kulaktaki labirentlerden, kaslardan ve eklemlerden gelen uyarılar bizi vücudumuzun pozisyonu hakkında sürekli bilgilendirir. Bu uyaranlara cevap olarak dengeyi korumak için gerekli uyum hareketleri yapılır. Bunların çoğu refleks seviyesinde çalıştığı için normalde biz bu ayarlamaların farkında olmayız” dedi.

İleri Yaş Etkileyebilir

Dengeyi etkileyen bir başka faktör ise yaşlanmanın etkisi olduğunu belirten Dr. Kamran Samadli “ İlerleyen yaşlarda eklem rahatsızlıkları, eklemlerde hareket kısıtlılığının ortaya çıkması dengeyi sağlayan refleks yolağının bozulmasına sebep olabilir. Hemen her baş dönmesinin hafif şeklinde bile bir miktar bulantı, kusma, solgunluk, terleme ve bir derece yürüme güçlüğü görülebilir. Eğer baş dönmesi çok şiddetli ise hasta hiç yürüyemeyebilir. Baş dönmesinin diğer durumlardan ayırt edilmesi önemlidir.

Baş dönmesinin nörolojik nedenlerinin çeşitleri olduğunu belirten Dr. Kamran Samadlı “  Epilepsi nöbetlerine veya migren ataklarına eşlik edebilir. Beyincikte bulunan tümörler, beyinciğin kanama veya tıkanma gibi damar hastalıkları da baş dönmesine neden olabilir. Beyin sapının hastalıklarında, yine beynin çeşitli bölgelerini tutan multipl sklerozda ve boyundaki bazı problemlerden kaynaklanan durumlarda baş dönmesi görülebilir. Sonuç olarak baş dönmesi sık olarak görülen ve insanın günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyen ve muhakkak sebebinin bulunması gereken bir durumdur. Baş dönmesi olan hasta neyse ki bu durumdan çok rahatsız olmakta ve hekime başvurmaktadır. Yine de kendinizde ve çevrenizde baş dönmesi tespit ettiğiniz zaman gecikmeden doktora muayene olmakta fayda vardır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com