Ege Ambulans
Basek’ten Eğitime Yeni Reçete11/10/2018

Batı Anadolu Sağlık ve Eğitim Kurumları (BASEK) Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Özer Gürbüz Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk`a sunulmak üzere “Eğitim sistemindeki problemler ve çözümler”  içeren bir öneri mektubu sundu.

Op. Dr. Gürbüz Bakan Selçuk’a hitaben yazdığı öneri mektubunda 15 Ekimde eğitimde yapılacak değişikliğe Mesleki ve Teknik Eğitim Derneği Başkanı olarak müdahil olmak istediklerini belirterek, “ Eğitim sisteminde 4+4+4 devriminden sonra şimdi ben  6+4+6 sistemini öneriyorum. Okul öncesi erken eğitimin önemi, ortaokulda yeteneklerin keşfedilmesi ve geliştirilmesi, lisede meslek eğitiminin verilmesi

2 yıllık yüksekokulların YÖK bünyesinden çıkarılıp  mesleki eğitimin tamamlayıcı eğitimi olarak Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında mesleki teknik liselerde ya da büyük işletmelerin bünyesinde özel sektör tarafından verilmesi gerekiyor” dedi.

Op. Dr. Gürbüz gelişen çağa ayak uydurmak ve özellikle ara elaman açığını eğitimli ara elemanlarla donatmak için ülkemizde hızla yayılan meslek okullarının ve eğitim sisteminin mutlaka değişiminin şart olduğunu söyledi. Op. Dr. Gürbüz Eğitim sistemindeki problemler ve çözüm önerileri hakkında şu bilgileri verdi.

5. Seviye Eğitim

Mesleki teknik liseyi bitiren öğrencilerin 2 yıllık yüksek okul (5.seviye ) eğitimleri mutlaka garanti altına alınması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Özer Gürbüz, “ Yüksek okullar, mesleki liselerin bünyesinde ya da ilgili alan fabrikaların bir bölümünde özel sektör tarafından açılan yüksek okullarda verilmelidir. Böylece mesleki eğitim tamamlanmış olacak ve öğrenciler hayata atılabilir, hale geleceklerdir. İsteyen daha ileri yıllarda üniversite sınavına girebilecektir. Yüksek okulların YÖK bünyesinden çıkarılıp MEB bünyesine alınması ve vakıf aracılığıyla kurulma şartının  kaldırılması gerekmektedir.” dedi.

6+4+6 Eğitim Sistemi

Op. Dr. Gürbüz Yeni değişim modeline göre 4+4+4 sistemi, 6+4+6  sistemine dönüşmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi. 

1-) İlköğretim: ( 6 yıl )  Erken eğitim 1 yıl +Anaokulu 1 yıl + İlkokul 4 yıl,

2-)Orta okul ( 4 yıl)  Yetenek(spor sanat),  bilim (fen, sosyal), teknik ve meslek alanları,

3-) Lise: ( 4 yıl)  bilim alanları(fen sosyal) ve teknik alanlara üniversite giriş sınavı hakkı, (4+2 yıl) meslek, sanat, spor alanları 4 yıl + sınavsız 2 yıllık yüksek okul (5  .seviye tamamlama eğitimi), üniversite giriş sınavı hakkı,

4-) Üniversite :(4 yıl) YÖK’e sadece üniversiteler bağlıdır. 

5-)Yüksek okullar MEB’e bağlanmalıdır. Üniversite sınavına bilim liseleri, ve teknik lise mezunları ve 2 yıllık yüksek okul mezunları girebilmelidir. Lisede meslek, sanat ve spor okulu mezunlarına MEB e bağlı 2 yıllık yüksek okullara sınavsız geçiş hakkı  verilmelidir.

Sonuç olarak:6+4+6 sistemi ile:

1-Sanat spor ve Meslek Liselerine ilgiyi arttırır. Türkiye’nin ihtiyacı olan eğitimli ara eleman     eksiği giderilir. Yetenekler kaybedilmez .

2-Üniversiteye giriş sınavına ilgi yarı yarıya azalır. Sınava giren tüm öğrenciler Üniversiteye     yerleşir.

3-Mesleki eğitim yarım kalmaz. Öğrenciler eğitimlerini tamamlamak için başka okullara ve şehirlere gitmek zorunda kalmaz. Meslek liseleri ve büyük fabrikalar ,2 yıllık yüksek okul 5.sevıye eğitimi verir .Eğitim ile Üretim tek çatı altında devam eder.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com