Ege Ambulans
Bel Fıtığı Tedavisinde Yeni Yöntem: 28/10/2018

Endoskop kullanılarak yapılan bel fıtığı ameliyatına endoskopik bel fıtığı ameliyatı adı verilmektedir. Halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatı olarak da bilinir.

Op. Dr. Arif Sungu tam endoskopik kapalı bel fıtığı ameliyatında cerrahi işlemi yapmak için endoskopik video ünitesi, ekran, soğuk ışık kaynağı, video oynatıcı gibi özel ekipmanların gerektiğini belirterek, “ Kullanılan el aletleri, mikro cerrahide kullanılan aletlerden daha küçüktür. 5,9-6,9 mm. lik çaplarında, 145-185 mm. lik uzunluklarında dilatatörler kaslar içerisinde yol açmak ve çalışma alanı yaratmak için kullanılır. Ayrıca 5,2 mm. lik disk forsepsleri kullanılır.” dedi.

İki Farklı Yöntem

Transforaminal ve interlaminar olarak 2 farklı giriş yolu olduğunu belirten Op. Dr. Arif Sungu, “ Transforaminal endoskopik diskektomide, hastanın fıtığının yerleşim bölgesine göre değişecek şekilde orta hattın 11-14 cm. dışında, 45-60 derece arasında değişen açılarla bel bölgesine giriş yapılır. Önce iğne gönderilir. Kambin üçgeni dediğimiz güvenli bölgeden sinirin omurgadan çıkış yaptığı foraminal delikten disk içerisine girilir. Disk İçerisine tercihen kontrast madde enjekte edilerek diskografi yapılır. Ciltte 0,5- mm. lik bir kesi yapılarak önce kılavuz tel gönderilir. Ardından kılavuz tel üzerinden dilatatörler gönderilerek bel kasları arasında çalışma alanı oluşturulur. Dilatatör üzerinden çalışma kanülü yerleştirilir ve dilatatör çıkartılır. İrrigasyon sistemi çalıştırılarak, endoskopi sistemi çalışma kanülü içerisine sokulur.​

Damarlar, bipolar koter sayesinde yakılır. Bel fıtığı görülerek disk rongeur adı verdiğimiz aletler ile alınır ve yeterli disk boşaltıldıktan sonra sinir rahatlar. Küçük bir kesi ile yapılabilen bu ameliyatlar, doktorun tercihine göre genel anestezi ya da hasta uyanık  halde yapılabilmektedir. 

İnterlaminar endoskopik diskektomi tekniğinde ise bu sefer belin tam ortasından girilir. Ufak bir cilt kesisi ile yine dilatatörler kullanılarak laminalar arasından girilir. Flavum denilen sarı ligament bir miktar alınır. Sinir ekarte edilerek bel fıtığına ulaşılır. Ve disk boşaltılarak sinir rahatlatılır.

Konforlu ve Güvenli

Endoskopik bel fıtığı ameliyatının, mikrocerrahi bel fıtığı ameliyatına göre bazı farklılıkları olduğunu belirten Op. Dr. Arif Sungu, “Endoskopik bel fıtığı ameliyatının küçük aletlerle çalışılması, küçük kesi yapılması, operasyon bölgesindeki dokularda daha az hasar bırakması, hastanın eski hayatına daha çabuk dönebilmesi, hastanın aynı gün taburcu edilebilmesi, daha az enfeksiyon gözlenmesi gibi avantajları söz konusudur.

Ülkemizde endoskopik bel fıtığı ameliyatları çok az merkezlerde yapıldığını belirten Op. Dr. Arif Sungu, “ Bunun nedeni ise endoskopi ekipmanlarının pahalı olması, hekimlerin bu konuda eğitim almamış olması. Günümüzde omurgayla ilgilenen cerrahlara, dünya genelinde kurslar açılarak eğitimler verilmekte ve bu tekniğin yaygınlaştırılmasına çalışılmaktadır.” dedi

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com