Ege Ambulans
Beliniz mi Ağrıyor? Tedavinizi Uzman Hekimle Takip Edin18/08/2017

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yusuf Çakır soğuk algınlığından sonra sık görülen sağlık sorununun, bel ağrıları olduğunu belirterek , “çevrenizden gelen teşhis ve tedavilere kulak asmayınız. Uzman bir hekime  muayene olup, tedavinin bir hekim tarafından takip edilmesi önemlidir” dedi.

İnsanoğlunun evrim sürecinde iki ayak üzerinde yürümesiyle başlayan ve çağımızın önde gelen sağlık sorunlarından birisinin bel ağrıları olduğunu söyleyen Op. Dr. Çakır, “ Soğuk algınlığından sonra sık görülen sağlık sorunu bel ağrılarıdır’’ dedi. Hemen hemen herkes yaşamı boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşamıştır. Belim ağrıyor dediğiniz anda yakın çevrenizdeki insanlar gerek teşhis gerekse tedavi konusunda size düşüncelerini açıklarlar. Lumbago ve siyatik en sık duyacağınız sözlerdir.  Ancak siz yine de hekiminize danışmadan herhangi bir tedaviye başlamayın” dedi.

Bel Ağrılarının Oluşum Sebepleri

Bel ağrılarının oluşum sebeplerinin iki grupta incelendiğini belirten Op. Dr. Çakır, “ Birinci grupta belirli bir nedene bağlı olmayan bel ağrıları vardır ve bel ağrılarının yüzde 80 ila 85’lik bir grubunu oluştururlar. Yapılan incelemelerde bel ağrısı sebebi olabilecek belirli bir hastalık saptanamaz. Doktorunuz size mekanik bel ağrısı olduğunu söyler. Buradaki bel ağrısının sebepleri arasında bel kemikleri arasında yer alan disk denilen dokuda bozulma, eklemlerde kireçlenme gibi dokunun normal yapısının bozulmasına, yaşlanmasına bağlı ağrılar ortaya çıkar. Genellikle 35 yaşın üzerindeki hastalarda karşılaşılan bir durumdur. Ağrının nedeni farkında bile olmadan yaptığınız bir zorlanma olabilir. Bu tür ağrıların kronik hale gelme tehlikesi mevcuttur.  İkinci grupta ise sık olarak ağır kaldırma gibi zorlanmalar neticesinde görülen bel ağrıları ile  daha az sıklıkla görülen bel fıtığı, dar kanal, bel kayması,  tümörler ya da enfeksiyon hastalıklarının  neden olduğu bel ağrıları yer alır.”

Doğru Tedavi, Doğru Teşhis

Doğru tedavinin ancak doğru teşhis ile olacağının unutulmaması gerektiğini belirten Op. Dr. Yusuf Çakır, “ Bel ağrılarında teşhis, muayene de dahil üç aşamalı bir süreçtir’’ dedi. Sürecin ilk aşaması, şikayetlerinizin doktorunuz tarafından dinlenmesi ve doktorunuzun konuyla ilgili sorduğu soruları kapsar. Doktorunuz, bel ağrınız ile ilgili olduğunu düşünmediğiniz bel dışı hastalıklar ile ilgili de sorular sorabilir. Bunun nedeni, bel ağrısı nedeni olabilecek bel dışı yerleşimli bir hastalığın olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Sürecin ikinci aşaması, sadece bel bölgenizi değil tüm vücut sistemlerinin muayenesini kapsar. Bunun nedeni yine bel dışı bir hastalığın olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Bu iki aşama sonrası, doktorunuz hastalığınızın ne olduğu konusunda bir fikre sahip olur. Doktorunuz gerek duyacak olursa BT veya MR tetkiki isteyebilir. Tetkikler sürecin üçüncü ve son aşamasıdır.

 Tedavi Seçenekleri 

Eğer hastanın sorunu bel fıtığından kaynaklanıyor ise belde başlayan ağrının bir süre sonra sağ veya sol bacağa yayılması sıklıkla karşılan bir durumdur. Ağrıya bacakta uyuşukluk ve güçsüzlük de eklenebilir. Yapılan muayenede ayağında güç kaybı yada refleks kaybı saptanan hastalarda bel fıtığına bağlı sinir sıkışması olup olmadığını bilgisayarlı tomografi ya da emar tetkikleri ile göstermek gerekir. Bel fıtığı tanısı alan hastada bundan sonraki süreçte ameliyat gerekip gerekmediğine, durumun acil olup olmadığına karar verecek kişi bu konudaki uzman  hekimdir. Nörolojik kayıp dediğimiz refleks kaybı, güç kaybı ve his kaybı olmayan hastalarda  2-3 hafta kadar uygulanacak ilaç tedavisi ve yatak istirahati ile düzelmeyen olgular ancak operasyon için aday olabilirler.

 

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com