Ege Ambulans
Beslenme alışkanlığımızın kalp ameliyatımızda etkisi olabilir mi?28/03/2022

Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Metin akdeniz diyeti ile beslenmenin, uzun zamandır bilinen yararlarıyla önerildiğini belirterek,  özellikle bitki temelli diyetle beslenen insanlarda, kalp ve damar hastalıklarının daha az görüldüğü gerçeği de yaygın olarak kabul gördüğünü bunun yanı sıra, yaşa uygun olarak yapılan düzenli egzersizin de damar sertliğine bağlı sorunları önlemede oldukça etkin olduğunu söyledi.  

Koroner baypas ameliyatının genellikle güvenli bir süre boyunca kalp durdurularak gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Kıvanç Metin,  Bu yöntemin alternatifi olan “çalışan kalpte by-pass” gibi yöntemlerinse daha az sayıda hasta için önerildiğini söyledi.

Beslenme Alışkanlıklarının Etkileri

Başta diyabet ve kan yağlarının yüksekliği olmak üzere diyetle ilişkili birçok faktörün tedavi başarısını doğrudan etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Kıvanç Metin, “ Ameliyat öncesi kontrolsüz diyabeti olan kişilerde, ameliyat sırasında ve sonrasında eşlik eden pek çok yan etki ortaya çıkabilir. Bu nedenle, açık kalp ameliyatı öncesi hastalarımızı diyabet başta olmak üzere diğer metabolik hastalıkları açısından da detaylı olarak inceleriz, gerekli tedavileri planlayarak ameliyata hazırlarız. Değerli meslektaşım Op. Dr. Barış Kemahlı ile yürüttüğümüz ve ilk sonuçlarını aldığımız bir çalışmada, düzenli olarak bitkisel kaynaklı beslenen deney hayvanlarının kalp kası hücrelerinin, kalbi durdurma işlemi sırasında oluşan strese , hayvansal gıda ile beslenenlere oranla daha dayanıklı olduğunu gösterdik. Temel olarak bitkisel ağırlıklı beslenmenin hücrelerin dayanıklılığını arttırdığını düşündüren bu bulgular, insanlarda da sağlıklı beslenme alışkanlığının, ileride oluşabilecek açık kalp ameliyatları gibi sağlık sorunlarında, tedavi sonuçları üzerinde olumlu etkileri olabileceğini ortaya koyuyor. Sağlıklı beslenme alışkanlığının yaşamımızın her alanında olduğu gibi, olası tıbbi sorunlarımız ve çözümleri üzerinde de etkileri olduğunu bilerek, diyet alışkanlıklarımızı düzenlememiz gerektiğini hatırlatmak isterim” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com