Ege Ambulans
Beyin Gelişimi İçin Müzik21/08/2017

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 Yılında ergen sağlığı üzerine hazırladığı raporda Dünya’daki 1 Milyar ergenin sağlığını korumak için yapılabileceklerin araştırıldığını belirten Dr. Özcan, araştırmalar sonucu müziğin çocuk ve ergenlerin bilişsel gelişimini desteklediğini söyledi.

Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Özlem Özcan Dünya Sağlık Örgütü’nün 2014 yılında ergen sağlığı üzerine hazırladığı raporda ergenlerin güncel sorunlarının tanımlandığını ve ergen sağlığını geliştirmek için araştırmalar yapıldığını söyledi. Aynı raporda müzik eğitiminin ergen sağlığı üzerindeki etkisine vurgu yapıldığını belirten Dr. Özcan, “Müzik aktivitesi sağlıklı bilişsel işleyişin arttırılmasına yardımcı olmaktadır. Müzikal aktivitelerin bu etkisi beynin plastisitesine de etki etmektedir. Bu yüzden bazı psikiyatrik bozuklukların tedavisinde enstrüman çalmanın faydaları üzerinde durulmaktadır. Birkaç araştırmacı enstrüman çalan ve çalmayan gençleri karşılaştırarak enstrüman çalanların beyinlerinin kortikal kalınlığının enstrüman çalmayanlara göre daha fazla olduğunu tespit etmiştir.” dedi.

Ergenlerin Enstrüman Çalması Desteklenmelidir

Müziğin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu üzerinde de olumlu etki sağlayabileceğinin gözlemlendiğini belirten Dr. Özlem Özcan, “Yapılan araştırmalarda dikkat süresi ve dürtüsellik üzerinde müziğin olumlu katkısının olduğu gözlemlenmektedir. Müzik, sağlıklı beyin gelişimini destekler. Araştırmacılar erken yaşta enstrüman çalmaya başlamanın, beynin korteksinin gelişimini hızlandırdığını gözlemlemiştir. Enstrüman çalmak daha iyi bilişsel gelişim sağladığından ergenlerin enstrüman çalması desteklenmelidir.” dedi.

Müzikle Uğraşmak Ruhsal Gelişimi Destekliyor

Yapılan araştırmaların sonuçlarının çocuk ve gençlerdeki psikiyatrik tedavilere destek olabileceğini belirten Dr. Özcan, “Araştırmalar, çocuklukta ya da gençlik döneminde başlayan hastalıkların ortaya çıkışının engellemesinde ya da ilerlemesinin durdurulmasında katkı sağlayabilir. Çocuk ve ergen psikiyatristleri ruhsal hastalıkları tedavi etmenin yanı sıra çocuğun ruhsal sağlığının korunmasını da hedeflemektedir. Fiziksel aktivite ve sporun, fiziksel gelişimi olumlu yönde etkilediği, uzun zamandır kabul görmektedir. Bu açıdan düşünüldüğünde, müzik aleti çalmanın veya müzikle uğraşmanın da ruhsal gelişimi desteklediği ve ruh sağlığının korunmasında yardımcı olabileceği düşünülebilir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com