Ege Ambulans
BEYNİMİZİN YÜZDE 100’ünü KULLANIYORUZ09/05/2018

Yaklaşık 1.5 kg olan erişkin insan beyninde 100 milyar kadar nöron adını verdiğimiz sinir hücresi bulunmaktadır. Her bir nöronun diğer nöronlar ile 10.000 civarında bağlantısı olduğunu düşünecek olursak beynimizde trilyonlarca bağlantının olduğunu görürüz. Medical Park İzmir Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. H. Armağan Uysal, beynimizin bilinenin aksine %100’ünü kullandığımızı belirterek beynin gelişim süreçleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Beynimiz metropollerin sokakları gibi

Beynimizi İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük metropollerin sokaklarına benzeten Uysal, “Doğduğumuzda bu metropol yavaş yavaş inşa olmaya başlar. Beş duyu organımızla aldığımız bütün bilgiler beyindeki sinirler arası bağlantıları arttırır ve 2 yaşına kadar bu işin büyük çoğunluğu biter. Ancak beyin gelişimi halen devam eder. Yani beynimizin çocukluktan sonra gelişmemesi ya da yalnızca %2-3' ünü kullandığımızın söylenmesi toplumca yanlış bildiğimiz bilgilerden. Hayır. Beynimiz sürekli gelişip yenileniyor ve iyi haber beynimizin %100' ünü kullanıyoruz.” dedi.

Öğrenmenin anne karnından başladığını kaydeden Uysal, “Bebek ilk olarak annenin ses titreşimleri ile karşılaşır. Zaman ilerleyip beş duyusu da oluştuktan sonra tıpkı dışarıya çıktığındaki gibi kendisine gelen her bilgiyi beyne alır ve değerlendirir. Bununla ilgili yapılan bir çalışmada bebeklerin doğumdan itibaren annenin ses tonunda ağladıkları görülmüştür.” dedi.

Zihinsel aktiviteler beynimizi koruyor

Zihinsel egzersizlerle yaşlılıkta beyin sağlığımızı koruyabileceğimizi ifade eden Uysal, “Vücudumuzdaki diğer organların hücrelerinde olduğu gibi beynimizdeki hücrelerin de yaşlanma ve küçülme süreçleri vardır. Bu doğal bir süreç olabileceği gibi bazen patolojik bir hal alıp Alzheimer Hastalığı  ya da Parkinson Hastalığı gibi hastalıklara yol açabilir. Özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan unutkanlıklar ve hareket bozukluklarında mutlaka nöroloji hekimine başvurmak gerekir. Doğru beslenir, gerekli egzersizleri yapar, uykumuzu iyi alır ve zihnimizi çalıştıracak aktivitelerde bulunursak, yani beynimizi strese sokmaz isek beyin sağlığımız ve öğrenme yetimiz maksimumda olur.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com