Ege Ambulans
Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var mı?31/05/2022

Kahve, yaşamımızın ayrılmaz bir parçası. Bazen sabah erken, bazen yorulunca, bazen yemekten sonra… Günümüzde farklı şekillerde pişirilen ya da demlenen kahve çeşitlerini yoğun olarak tüketiyoruz. Acaba, kahve tüketiminin kalp ve damar sağlığımız üzerindeki etkileri neler? Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kıvanç Metin kahve tüketiminin kalp damar sağlığı açısından etkilerini anlattı.

Uygun Miktarda Tüketim Önemli

Kahvenin kalp damar sağlığına etkileri üzerine yapılan araştırmaların ilk olarak 50 yıl önce yayınlandığını söyleyen Prof. Dr. Kıvanç Metin, “Tüketiminin 2000li yıllar ile artmasından sonra kahve, giderek daha fazla ilgi çeken bir konu oldu. Çalışmaların pek çoğunda günde 3-5 fincan kahve tüketmenin kalp ve damar hastalıkları riskini arttırmadığı gösterildi. Bazı çalışmalar da kahvenin kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan hücresel ve biyokimyasal etkilerine dikkat çekti. Sadece kafein değil, içerdiği birçok biyokimyasal madde nedeniyle, kahvenin farklı etkileri ortaya çıkmaktadır. Tip 2 diyabet, hipertansiyon, obezite gibi kalp damar hastalıklarına yol açan risk faktörleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteren değerli çalışmalar mevcuttur. Uygun miktarda tüketilen kahvenin, kalp ve damar sağlığı yanı sıra mide bağırsak, sinir ve solunum sistemi üzerinde de olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir” dedi.

Her Şeyin Fazlası Zarar

Kahvenin aşırı tüketiminin özellikle yüksek miktarda kafein alımına bağlı olumsuz etkiler gösterebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kıvanç Metin, “ Ayrıca, kahvenin hazırlanma yöntemine göre, örneğin yağlı süt ürünlerinin yoğun kullanılması durumunda, kan lipid profilini olumsuz etkilemesi söz konusu olabilir. Kararında içilen kahve, hem keyif veren, hem sağlığımıza olumlu etkisi olan bir içecek olarak yaşamımızda yerini alıyor” diye konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com