Ege Ambulans
Böbrek Taşları Kanser Kadar Ciddiye Alınmalı... 30/06/2021

Özel İzmir Gazi Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümit Yıldırım, böbrek taşlarının kanser kadar ciddiye alınması gerektiğini belirterek, “ Böbrek taşlarının tedavisinin, eskiye oranla daha kolay olduğunu ve ameliyatın ertesi günü hastanın evine ve işine dönüp, normal hayatına kaldığı yerden devam edebildiğini söyledi.

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur?

Böbrek taşı oluşumu hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ümit Yıldırım, “ Böbrek taşları oluşumunda hem genetik hem de çevresel özellikle diyetsel faktörler etkilidir. Çevresel faktörler olarak suyun az tüketilmesi, yediklerimizin genelde hayvansal ürünleri olması, fazla tuz tüketimi, karbonhidrat içeren içecek tüketimi, oksalat içeren gıdaların fazla tüketilmesi, çok sıcak iklim bölgeleri sayabiliriz. Böbrekte olan atnalı böbrek, böbrek kanalının çıkış darlığı gibi şekil ve anatomik bozukluklarda böbrek taş hastalığına neden olur. Bazı hastalıklarla birlikte böbrek taşı hastalığı görülme sıklığı artar. Kronik barsak hastalıkları nedeni ile aşırı sıvı kayıpları, şeker hastalığı , obesite ve metabolik sendrom böbrek taşının oluşmasına etki eder. Batı tarzı diyetleri ( hamburger, konserve gıdalar, tuz oranı yüksek gıdalar) böbrek taşı oluşmasına etkilidir. Genetiksel olarak aileden geçiş yüzde 30 civarındadır. Yani ailenizde taş hastalığı varsa siz de risk altındasınızdır” dedi.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastaların hekime genelde çok ciddi ağrı şikâyeti ile geldiğini söyleyen Op. Dr. Ümit Yıldırım, “ Bazı durumlarda hastaların ağrısı olmadığını rastlantısal olarak gidilen başka bir hekimin görüntüleme  olarak istediği ultrason ya da filmde fark edilebilmektedir. Bazı taşlar hiç şikayet vermeden bütün böbreği doldurup böbreğin fonksiyon kaybına hatta böbrek kaybına yol açabilmektedir. Bunlar doktor ve hastaların en korktuğu gruptur.  Öncelikle ağrı ile başvuran hastanın ağrısı giderilmeli, sonra taşın yeri, boyutu ve etkilediği böbreğin durumu tespit edilmeli. Yerini tespit ettikten sonra hastaya uygun tedavi uygulanmalıdır. Tedavi kararları taşın yeri, büyüklüğüne göre değişir. Böbrekteki taşlar Perkutan Nefrolitotomi (PNL) dediğimiz operasyon ile  temizlenmektedir. Bazı küçük böbrek taşları (<2 cm), idrar yolundaki taşlar(üreter taşları), idrar kesesindeki taşlar ÜRETERORENOSKOPİ (URS) dediğimiz operasyon ile yapılmaktadır. Hastaların cerrahi sonrası düzenli takip altında olması gerekmektedir. Hastalara diyet önerilmelidir. ” diye konuştu.

Hastalara Seslendi

Op. Dr. Yıldırım, “ Eğer yan ağrısı, kasık ağrısı, idrar hissi veya sık idrar gitme gibi şikayetleriniz varsa mutlaka uzman bir hekime başvurun, taş hastalığınız olabilir. Bu taş hastalığı ciddi olabilir. Erken tanı ve tedavi böbreğinizi kurtarır. Taş tanısı alan veya taş tedavisi gören hastalar, hastalığın tekrar kapıya gelmesini beklemeden en azından yılda bir defa hekimlerine muayene olmalı, gerekiyorsa  gecikmeden uygun tedaviye başlamalıdırlar” ifadelerinde bulundu.  

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com