Ege Ambulans
Boyun Ağrınız Varsa Mutlaka Doktora Gidin08/11/2017

Yrd. Doç. Dr. Güven Çıtak azalmayan boyun ağrılarının ciddiye alınması gerektiğini belirterek boyun ağrılarının tanı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Boynun başın ağırlığını taşıyan ve hareket yeteneğine sahip olan bir organ olduğunu söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Güven Çıtak, “ Omurlar arasında bulunan boşluklardan ise kol kaslarının hareketini sağlayan ve kolların duyusunu sağlayan sinirler çıkar. Boyun omurları çok hareketli bir yapıya sahip olduğu için boyun ağrısı sık karşılaşılan bir yakınmadır. Erişkin yaş grubunda insanların yarısı yaşamlarında en az bir kez boyun ağrısı atağı geçirirler.” dedi.

Mekanik ve Omurga Hastalıklarına Bağlı Ağrılar

Boyun ağrılarının mekanik boyun ağrısı ve omurga patolojilerine bağlı ağrılar olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Güven Çıtak bu ağrı tipleri hakkında bilgiler verdi. Mekanik boyun ağrıları sık görülen boyun ağrısı tipidir. Çoğunlukla boyunu etkileyen küçük hasarlar veya boyun kaslarını ve bağ dokusunu etkileyen küçük zedelenmeler nedeni ile olur. Duruş pozisyon bozukluğu bu tip ağrının önemli nedenidir. Özellikle gün boyu masa başında öne eğik pozisyonda çalışan kişilerde sık rastlanan bir yakınmadır. Mekanik boyun ağrısı başa, omuzlara ve kollara yayılabilir. Sıklıkla ağrının gerçek nedeni ve yeri bulunamaz. Omurga hastalıklarına bağlı boyun ağrısı ise oransal olarak mekanik boyun ağrısına göre daha az görülür. Sık görülen nedenleri arasında boyun fıtığı (Servikal disk hernisi), boyun omurlarında dejenerasyon / yıpranma (Servikal spondilozis) ve boyun omurga kanalında daralmaya bağlı omurilik tutuluşu (Servikal spondilotik miyelopati) yer almaktadır.

Boyun Ağrılı Hastanın Değerlendirilmesi ve Tedavisi

Boyun ağrılarının sık nedeni arasında mekanik boyun ağrısının yer aldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Çıtak, “ Bu ağrı 2-3 gün içerisinde giderek azalır ve 1-2 hafta içerisinde kaybolur. Bazen ağrı kronikleşebilir ve ara ara akut ataklar halinde şiddetlenebilir. Kola ve ele vuran ağrı veya uyuşukluk hissi sinir kökü basısının belirtisi olabilir. Bu durumda boyun fıtığı yönünden değerlendirilmek için doktora başvurmakta yarar vardır.” diye  konuştu.

Bu Durumlarda Acil Doktora Başvurun

Yrd. Doç. Dr. Güven Çitak hastada kanser, romatoid artrit gibi ciddi bir sistemik hastalık varsa, ağrı günden güne azalacağına kötüleşiyorsa, kolda kuvvet kaybı his değişikliği meydana gelmişse, ağrıyla beraber ateş, kilo kaybı gibi belirtiler varsa ve boyun kemiklerinde hassasiyet varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

Boyun Ağrısından Korunma Yolları:

Özellikle boyunu zorlayan hareketlerden kaçınmak, uzun süre baş öne eğik pozisyonda çalışmaktan kaçınmak boyun ağrısı atağına yakalanmayı engelleyebilir. Günlük yaşam içerisinde boynumuzu korumak güç olacağı için boyun omurgası etrafındaki kasları güçlendirmek doğru yöntemdir. Düzenli yapılan boyun egzersizleri boyun kaslarını güçlendirir ve boyun omurgasına yansıyan küçük travmaları engeller.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com