Ege Ambulans
Burun Estetiği Hakkında En Çok Merak Edilenler08/07/2024

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Sarı hem fonksiyonel hem estetik amaçlı yapılabilen burun estetiği (Rinoplasti) hakkında hastaların klinik muayenelerinde sık sorduğu soruları yanıtladı.

Burun estetiği nasıl bir ameliyat? Burun estetiği ameliyatı hem estetik hem de fonksiyonel amaçla yapılabilir. Bazı hastalarımızda fonksiyonel rinoplasti dediğimiz hem nefes almayı daha kolaylaştırmak hem de estetik amaçlı ameliyat planlayabiliyoruz.

Burun estetiği ameliyatı için ideal yaş nedir? Burun estetiği ameliyatı 18 yaşından itibaren yapılabilmektedir. Ameliyata engel bir sağlık problemi olmayan ileri yaşlardaki hastalara da yapılabilir. 17 yaşındaki kemik gelişimini tamamlamış hastalarımıza da aile onayı ile ameliyat planlayabiliyoruz.

Ameliyat genel anestezi altında mı gerçekleştiriliyor? Burun estetiği ameliyatı genel anestezi altında gerçekleşmektedir.  Sadece burun ucuna yapılacak küçük durumlarda bazen lokal anestezi tercih edilebilmektedir. Ameliyat yaklaşık üç saat kadar sürmektedir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci nasıl olmaktadır? Ameliyat sonrası hastamız yaklaşık beş altı saatlik bir izleme alınmaktadır. Bazı hastalar bir gece hastanede kalabilmektedir. İlk üç gün ödem ve şişlikleri azaltmak için buz uygulaması öneriyoruz. Ameliyat sırasında burun içine yerleştirilen silikon tamponlar 5-7 gün içerisinde alınmaktadır. Yaklaşık onuncu günde burun içerisindeki plastik alçı çıkarılıyor. Bundan sonra 5-6 günlük bir bantlama sürecimiz oluyor. Ameliyat sonrası burnun tam oturma süreci 5-6 ayı bulabilmektedir.

Burun estetiği sonrası şapka, gözlük takabilir miyim? Ameliyat sonrası 2-3 ay gözlük takmayı önermiyoruz. Hastaların şapka takmasında herhangi bir problem yok. Hatta ameliyat yaz aylarında yapıldıysa geniş çaplı şapkalar güneşten korunmasına da yardımcı olacaktır.

Günlük yaşama ne zaman dönebilirim? Günlük yaşama dönüş her hastada farklı olabilir. Hasta ağır bir işte çalışmıyorsa, ofis ortamındaki masa başı işlere bir hafta on gün içerisinde dönebilir. Daha ağır işleri olan hastalarımızın ise üç hafta civarı beklemelerini öneriyoruz.

Ameliyat sonrası tatil yapabilir miyim? Eğer her şey yolundaysa ameliyattan 2-3 hafta sonra denize ve havuza girebilirler. Biz hastalarımıza klorun biraz burun için tahriş eden bir madde olmasından dolayı ilk etapta havuz suyunu önermiyoruz.

Spor yapmaya ne zaman başlayabilirim? Özellikle ağır sporları ilk iki, üç ay çok önermiyoruz. Sonra yavaş yavaş sporlarına başlayabilirler. Şiddetli ya da müsabakalı sporlar için altı ay beklenebilir. Doktorunuzun da önerisiyle hafif yürüyüşler yapabilirsiniz.

Ameliyat hangi mevsimde yapılmalıdır? Burun estetiği ameliyatı her mevsim yapılabilir.  Yaz aylarında da hasta ilk haftalarda klimalı ortamlarda dinlenir, güneşin etkin olduğu saatlerde dışarıya çıkmaz ise ameliyat yaz aylarında da rahatlıkla yapılabilir.

Operasyon sonrası ikinci bir ameliyata gerek olacak mı? Burun estetiği ameliyatında cerrahın tecrübesi çok önemlidir. Nadir de olsa revizyon ameliyatı yapmak gerekebiliyor. Ancak bunu değerlendirmek için en az altı ay beklenmelidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com