Ege Ambulans
Büyük Memeler Vücuda Yük13/12/2018

Opr. Dr. Yağmur Kaan Bedir, “Ağırlığı artan ve boyutları büyüyen memeler güzelliği arttıracakları yerde ruhsal ve bedensel sağlık problemlerine yol açar. Özellikle genç hastalarda kamuflaj amaçlı bol kıyafet giyme ve kambur durma eğilimi gözlenir.”

Ekol Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Yağmur Kaan Bedir büyük memelerin vücuda yük oluşturduğunu belirterek, büyümüş ve ağırlaşmış memeler; boyun, sırt ve bel ağrılarına, omuzlarda sutyen askılarının omuz üzerinde izler ve ezikler yaratmasına, memelerin alt ve bazı hastalarda iç kısımlarında pişik, kötü koku gelişimine ve ayrıca kıyafet seçiminde güçlüklere ve fiziksel aktivitelerin kısıtlanmasına, hatta sosyal fobiye neden olurlar” dedi.

Ruhsal Sorunlara Yol Açar

Vücut güzelliğinin önemli bileşenlerinden olan memelerin bazı kadınlarda adölesan ve gebelik dönemlerindeki hormonal değişiklikler nedeniyle ve/veya alınan fazla kilolar nedeniyle oldukça büyük boyutlara ulaşabildiğini belirten Opr. Dr. Yağmur Kaan Bedir, “Ağırlığı artan ve boyutları büyüyen memeler güzelliği arttıracakları yerde ruhsal ve bedensel sağlık problemlerine yol açar. Büyümüş ve ağırlaşmış memeler; boyun, sırt ve bel ağrılarına, omuzlarda sütyen askılarının omuz üzerinde izler ve ezikler yaratmasına, memelerin alt ve bazı hastalarda iç kısımlarında pişik, kötü koku gelişimine ve ayrıca kıyafet seçiminde güçlüklere ve fiziksel aktivitelerin kısıtlanmasına, hatta sosyal fobiye neden olurlar. Özellikle genç hastalarda kamuflaj amaçlı bol kıyafet giyme ve kambur durma eğilimi gözlenir” dedi.

Fonksiyonel Ameliyat

Meme küçültme ameliyatının sadece estetik amaçlı değil, aynı zamanda fonksiyonel bir ameliyat olduğunu belirten Opr. Dr. Yağmur Kaan Bedir, “Hafif derecede büyük olan memeler, yağ emme (liposakşın) yöntemiyle bir miktar küçültülebilse de şikayetleri olan hastaların çok büyük bir kısmında çözüm meme küçültme operasyonudur. Sıklıkla genel anestezi altında yapılan göğüs küçültme ameliyatının birçok farklı tekniği ve bazı tekniklerin de çok sayıda modifikasyonları mevcuttur. Meme küçültme ameliyatı öncesi muayenede yapılacak olan planlama ile hangi tekniğin kullanılacağına doktorunuz tarafından karar verilir. Meme küçültme işleminden sonraki birkaç ay kolay farkedilir ve kızarık olsalar da bu izlerin belirginliği 1 yıl sonunda oldukça azalmakta ve izler belirsizleşmektedir. Ancak asla tamamen kaybolmamaktadırlar.”

Ameliyat

Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 3-4 saat sürer. Hastanede yatış süresi 1-3 gün olup bu süreler değişiklik gösterebilirler. Göğüs küçültme operasyonu sonrasında büyük sıklıkla göğüs duvarınızın iki yan tarafından çıkan plastik hortumlar ve uçlarında “dren” diye tabir edilen plastik tıbbi malzemeler görebilirsiniz. Bunlar ameliyat sahasında kan ve diğer sıvılarını birikiminin önlenmesi amacıyla yerleştirilir ve ameliyattan 1-3 gün sonra doktorunuz tarafından çıkarılırlar. Korkmanıza gerek yoktur, çıkarılırken çok fazla acıtmazlar ve çıkarıldıktan 1 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Meme küçültme ameliyatı sonrasında yüzde 80 ihtimalle bebeğinizi emzirebilirsiniz. Bu ameliyat çoğunlukla emzirme yeteneğini bozmaz. Başarılı bir meme küçültme ameliyatı sonrasında meme başında his kaybı yaşanmaz. Ameliyat sonrası 4 hafta gece gündüz sporcu sütyeni giyilmelidir. Hastalar 3-5 gün içinde rutin hayatlarına dönebilirler, ancak 6 haftadan önce kolların ve gövdenin zorlanacağı egzersizlerden kaçınmalıdırlar” şeklinde konuştu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com