Ege Ambulans
Cerrahi Sanat, Cerrahlar Sanatçı Mıdır?26/02/2024

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Batuhan Demir insan hayatı ile ilgili insanlığın doğuşundan beri var olan en eski mesleklerden biri olan cerrahlığın sanatla ilişkili olduğunu söyledi. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edildiğini kaydeden Op. Dr. Batuhan Demir cerrahi ve sanat arasındaki ilişkiyi anlattı.

Hem Bilim Hem Sanat

“Cerrahiyi hem tarihsel gelişimini, hem eğitim sürecini, hem yaptığı işi düşünürsek sanat dalı olarak adlandırabiliriz” diyen Op. Dr. Batuhan Demir, “ Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. İnsanlığın en eski meslek dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir” dedi.

Yaratıcılık ve Hayal Gücü

Sanatın en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olduğunu söyleyen Op. Dr. Batuhan Demir, “ Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür. Sanat sözcüğü genelde görsel sanatlar anlamında kullanılır. Sanat, bu geniş anlamından Rönesans zamanında sıyrılmaya başlamış, ancak yakın zamana kadar zanaat ve sanat sözcükleri dönüşümlü olarak kullanılmaya devam etmiştir. El becerisi ile yapılan işler de 1950’lerden sonra sanat olarak adlandırılmaya başlanmıştır” diye konuştu.

Cerrahi El Becerisi Gerektirir

Cerrahinin el becerisi gerektiren bir dal olmak dışında aynı zamanda iyi bir iletişim becerisini de gerektiren meslek olduğunu söyleyen Op. Dr. Batuhan Demir, “ İletişim becerisi de cerrahinin sanat yönlerinden biridir. Hiçbir insan güvenmediği cerraha ameliyat olmaz. Cerrah bilgi dışında iletişim, el becerisi, güven verme gibi ek donanımlara da sahip olmalıdır. Sanat kelimesini hayal gücü olarak düşünürsek cerrahi çok ciddi yaratıcılık gerektirmektedir. Son yıllarda sanat kelimesinin zanaatla iç içe girmesi de cerrahide el becerisinin önemini öne çıkarmaktadır” şeklinde konuştu.

Cerrahlar Sanata Eğilimlidir

“ Yapılan ameliyatın bilgi dışında el becerisi gerektirmesiyle cerrahiyi sanat olarak kabul edebiliriz”  diyen Op. Dr. Batuhan Demir, “ Ancak her cerrah sanatçı mıdır? Asıl mesleği cerrahlık olup sanatçı olan resim, müzik, heykel gibi alanlarda önemli eserleri olan sanatçı hekimlerimizin sayısı oldukça fazla. Bu da akla meslek olarak cerrahi yapanların sanata olan eğilim ve yatkınlıklarını göstermektedir. Sonuç olarak insan hayatı ile ilgili insanlığın doğuşundan beri var olan en eski mesleklerden biri olan cerrahlığın kendi başına bir sanat olarak addedilmesi doğru olmasa da sanat ile olan ilişkisinde silinmiş sınırlarını da yok sayamayız ” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com