Ege Ambulans
Çikolata Kistlerinin Tedavisi Mümkün mü?29/11/2021

Çikolata kisti hastalığının (Endometriosis) yaklaşık 10 kadından birinde görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Çabuk Dökmeci, hastalığın neden oluştuğu hakkında birçok teorinin olduğunu ancak nedeninin bilinmediğini söyledi. Op. Dr. Arzu Çabuk Dökmeci çikolata kisti hastalığının tedavisi hakkında bilgiler verdi. Rahim iç duvarını kaplayan endometrium dediğimiz hücreler, bulunmaları gereken yer dışında, karın içinde herhangi bir yerde gelişmesinden oluştuğunu ifade eden Op. Dr. Arzu Çabuk Dökmeci, " Sıklıkla yumurtalıkları ve tüpleri tutar. Yumurtalıklardaki oluşan kist içeriğinin görüntüsü nedeniyle bu ismi almıştır. Yumurtalık dışında bağırsakların, mesanenin, rahimin dış yüzeyinde de yer alır ve yapışıklıklara neden olur. Bu yapışıklıklar, sinir ve bağ dokusunun tutulması, çok şiddetli ağrılara neden olur” dedi.

“Rahim içindeki endometrium hücreleri her ay hormonların etkisiyle döngüsel olarak adet kanamasını oluşturur” diyen Op. Dr. Arzu Çabuk Dökmeci, “ Rahim dışı endometrium hücreleri de bulundukları organlarda her ay adet gibi kanarlar. Bu kanama yumurtalıkta kiste neden olurken, bağırsaklardaki ve tüplerdeki lezyonlar yapışıklıklara ve kısırlığa yol açabilir” dedi.

Peki, hastalık varsa ne yapmak gerekir?

Op. Dr. Arzu Çabuk Dökmeci “ Hastalık tespit edildiği zaman öncelikle kistin boyutu önemli. Kistlerden biri 5 cm’den büyükse mutlaka cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Yumurtalık kanseri olasılığını dışlamak ve hastalığın evresini başa döndürmek için. Cerrahi tedavi hastalığı iyileştirmez, sadece evresini geriletir. Bu hastalığın tedavisi genellikle gebeliktir. Hamilelik yaşayıp doğum yaptıktan sonra çoğu kadın iyileşir. Son yıllarda hamilelikteki hormon dengesini taklit ederek kullandığımız doğal hormon tedavileri ile endometriosisin gerilediğini görüyoruz. Ayrıca inflamasyonu (yangıyı) azaltacak diyet uygulayan ve yine antiinflamatuar takviye edici ürünler kullanan kadınlarda hastalığın gerilediğini veya en azından ilerlemediğini de gözlüyoruz. Bu da hastaya gebelik için hem zaman hem de fırsat sağlıyor. Belki de bu hastalık için en önemlisi stresle baş edebilmenin yolunu bulmak olacaktır” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com