Ege Ambulans
Çocuğunuz Televizyonu Yakında İzliyorsa Dikkat27/09/2017

Opr. Dr. Özlem Polatlı çocuğun televizyon izlerken ısrarla yakına gitmek istemesinin görmede sorun olduğunun habercisi olabileceğini belirtti.

Özel Aydın Göz Hastanesi'nden Göz Hastalıları Uzmanı Opr. Dr. Özlem Polatlı normal bir insan gözünün her iki gözüyle baktığını ve düz bir doğrultudan olduğunu belirterek “ bir göz karşıya bakarken,diğer gözün başka yerlere doğru kayması durumuna şaşılık adı verilmektedir.Göz bu durumda  yukarı, aşağı, içe ve dışa doğru kayabilir.” dedi.

Şaşılık'ın Belirtileri

Şaşılık belirtileri arasında çift görme, gözde ağrı, okurken zorluk, baş ağrısı, değişik baş pozisyonlarında bakma ve  gözlerdeki paralelliğin kaybolması gibi durumların yer aldığını belirten Opr. Dr. Polatlı “ erişkin hastalarda genelde çift görme ile belirti verir. Ancak çocuklar bu durumu anlatamazlar. Burada ailelere önemli görevler düşüyor. Çocuk televizyona bakarken yakına gidiyor mu, baş pozisyonunda belirli bir bozukluk var mı, güneşli havalarda gözünün birini kapatıyor mu. Bu gibi durumlar varsa bir göz hekimine başvurulmasında yarar var. Ayrıca öğretmenlere de büyük görev düşmektedir. Görme kusuru  olan çocuklar okulda tahtanın yakınına gelip bakarlar ve sonra sıralarına oturup yazarlar. Bu durumları da ailelere bildirmelerinde yarar var.” dedi.

Şaşılık Tedavisi

Opr. Dr. Özlem Polatlı kendilerine gelen hastalarda şaşılık tespitinden önce gözde kırma kusuru ve gözlük ihtiyacını tespit ettiklerini belirterek “ eğer hastada şaşılığın yanı sıra görme kusuru da varsa hastaya öncelikle gözlük tedavisi öneriyoruz. Şaşılığın yanı sıra göz tembelliği varsa gözlükle birlikte kapama tedavisi öneriyoruz. Uygun olan hastalarda prizmalı gözlük daha iyi sonuçlar verebiliyor. Bunların yanında kapama ve egzersiz  uygulanmasıda hastalığın tedavisi açısından önemlidir. Tüm bunlardan sonra hala gözde kayma varsa cerrahi müdahale gerekiyor. Şaşılık cerrahisi genel anestezi altında yapılmaktadır. Hastanemizde uyguladığımız şaşılık ameliyatlarında özellikle erişkin hastalarda ameliyat sırasında dikişleri tam dikmiyoruz. Fiyonk şeklinde bırakıyoruz. Hastanın anestezi etkisi geçtikten sonra hastayı ameliyathaneye tekrar alarak hasta uyanıkken damla ile uyuşturarak gözü tam ortada kalacak şekilde ayarlanmasını sağlıyoruz.” dedi.

Botoks Tedavisi

Opr. Dr. Özlem Polatlı şaşılık tedavisinde küçük açılı kaymalarda ve ani gelişen kaymaalarda uygun hastalarda botoks tedavisi ile geçiçi çözüm elde edilebildiğini söyledi.

Göz tembelliği

Şaşılık ile birlikte hastalarda göz tembelliğinin de sık görüldüğünü kaydeden Opr. Dr. Polatlı, “ Göz tembelliği gözün sinir tabakasını ve sinir yollarını tutan belirgin bir hastalık olmamasına rağmen görme azlığı olarak oluşur. Göz tembelliği genellikle iki gözden gelen uyarıların eşit olmamasına bağlı rekabet sonucunda ortaya çıkar. Bazende her ikigözden gelen uyarıların net olmaması sonucu çift taraflı da olabilir. Göz tembelliğinin nedenleri arasında hastada şaşılık ve düzeltilmemiş kırma kusurları olması, göz kapak düşüklüğü, kornea, lens, vitreus gibi gözün kırıcı ortamlarının bozuklukları sıralanabilir. Göz tembelliği ne kadar erken tanınırsa tedaviside o kadar başarılı olur. Tedavide günümüzde etkili metod kapatma tedavisidir. Sağlam olan göz kapatılıp tembellik olan gözle görülmesi sağlanır. Kapama süresi hekim kontrolünde tutulmalıdır. Kapamadan önce hastanın refraktif kusurunun düzeltilmiş olması gerekmektedir.” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com