Ege Ambulans
Çocuğunuzun Ses Kısıklığını Ciddiye Alın !27/09/2022

Çocukluk döneminde görülen ses kısıklıkları genellikle ciddi hastalıklardan kaynaklanmasalar da, çocukların sosyal iletişimlerini, akademik başarılarını etkilemeleri ve olumsuz psikolojik etkileri nedeniyle mutlaka ciddiye alınması gerektiğini belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan “ Üst solunum yolu enfeksiyonları çocuklardaki en sık ses kısıklığı nedenidir. Ancak ses kısıklığı kısa süreli olduğu için sosyal veya psikolojik etkilere yol açmazlar”

Uzun Süreli Ses Kısıklığı

Ses kısıklığı, her 10 çocuktan 1-2’sinde  ve en sık ilköğretim çağında görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Bu dönemdeki çocuklarda genellikle aşırı ve uygunsuz ses kullanımına bağlı gelişen ses teli nodülleri görülmektedir. Daha küçük çocuklarda ses teli perdesi (web) ve ses teli papillomu gibi hastalıklar görülebilmektedir. Ayrıca nörolojik, psikolojik, alerjik ve reflü nedenli ses kısıklığı da görülebilmektedir.  Geçirilmiş kalp ameliyatlarına bağlı gelişen ses teli felci çocukluk döneminde görülen ses kısıklığı sebeplerinden biridir. Alerji ve reflü de ses tellerini etkileyerek ses kısıklığına yol açabilmektedir” dedi.

Tanısı nasıl konulur?

Erişkin hastalarda olduğu gibi çocuk hastalarda da kesin tanının ses tellerinin endoskopik muayenesi ile konulduğunu belirten Doç. Dr. Demirhan, “ Yaşlarına uygun endoskoplarla ses teli muayenesi poliklinik koşullarında rahatlıkla yapılabilmektedir” diye konuştu.

Tedavide ses terapisi

Sesin aşırı ve uygunsuz kullanımına bağlı olarak gelişen ses teli nodüllerinin tedavisinin ses terapisi ile gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Erhan Demirhan, “ Ses hijyen eğitimi ve bazı solunum ve ses egzersizlerinden oluşan ses terapisi, çocuk hastalarda ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Çocuk hastalarda ses tellerinin gelişiminin devam etmesi ve bu yaş grubundaki çocukların ameliyat sonrası ses istirahati kurallarına uymakta yaşadıkları güçlük nedeniyle ameliyat genellikle tercih edilmez. Ancak ses terapisi ile sesinde iyileşme olmayan, tanısından şüphe edilen, ses teli perdesi veya ses teli papillomu olan hastalarda ses cerrahisi yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Uzun süren ses kısıklığı, çocukların sosyal iletişimlerini etkilemekte, bunun sonucunda okul başarısını  ve çocuğun psikolojik durumunu olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun 2 haftadan uzun süren ses kısıklığı olması durumunda, mutlaka ses hastalıkları konusunda deneyimli bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurunuz.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com