Ege Ambulans
Çocuklarda Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatları Yaşam Konforunu Artırıyor01/02/2023

KBB Uzmanı Cem Karas yapılan tetkikler sonucunda bademcik ve geniz eti problemi olan çocuklara uygulanan cerrahiler sonrasında çocukların yaşam kalitesi ve konforunun arttığını söyledi.

Pandeminin etkilerinin, maske kullanımının ve hijyen kurallarına dikkatimizin azalmasıyla özellikle bu sene içerisinde sonbahar ve kış döneminde çocuklarda geniz eti, bademcik problemleri çok sık karşımıza çıkmaya başladı diyen Op. Dr. Cem Karas, “özellikle okul çağı çocuklarında çok fazla üst solunum enfeksiyonları, geniz eti şişmesi ve sık tekrar eden bademcik enfeksiyonları sorunlarıyla karşılaşmaya başladık” dedi.

Geniz Eti Problemleri

“Özellikle iki üç yaşından sonra 9- 10 yaşına kadar olan çocukluk döneminde bu problemleri fazla görüyoruz” diyen Op. Dr. Cem Karas, “ Geniz eti genelde ağız, gibi şikâyetlerle ve sık enfeksiyonlarla kendini belli eden bir hastalık. Geniz eti büyümesi, geniz eti iltihaplanması, kronik bademcik enfeksiyonları da özellikle çocukluk çağında görmüş olduğumuz genelde bademciklerin çok iri olması, çok büyümesi ve sık tekrar eden enfeksiyonlarla karakterize bir durum. Eğer bir çocuk horluyorsa, sık enfeksiyon geçiriyorsa, burnu sürekli tıkalıysa, sık öksürüyorsa ve öksürük atakları geçiriyorsa bir KBB uzmanına muayene olunmalı ve sorunların nedenleri ortaya konmalı. Genelde İzmir ve çevresinde Ege bölgesinde yaşayan Akdeniz iklimin hakim olduğu çocuklarda büyük derecede reaktif hava yolu dediğimiz alerjik bir durum söz konusudur. Ama geniz etinin şişmesi de ilave olur. Bademciklerin büyük olması ve sık tekrar eden boğazı enfeksiyonların da ilave olmasıyla çocuklarda genel bir böyle sıkıntı ortaya çıkar. Dolayısıyla bu üç nedeni iyice ekarte etmek gerekir. Yani çocuğun reaktif hava yolunu alerjik burun yapısına sahip olmadığını ekarte edip onun tedavisini uyguladıktan sonra hala nefes alma ile ilgili sıkıntısı varsa geniz eti muhakkak kontrol edilmeli ve gerekirse geniz eti alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Bademcik Enfeksiyonları

Bademcik enfeksiyonları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Cem Karas, “ Eğer çok sık tekrar eden yani yılda beşten fazla ateşli boğaz enfeksiyonu geçiriyorsa ya da bademcikler üç dört kat büyükse, öpücük bademcik dediğimiz bademcik yapısına sahipse, o zaman da bademciklerin alınması gerekebilir. Geniz eti ve bademcik problemleri ayrıca kulakta sıvı birikmesine neden olabilir. Dolayısıyla eğer çocuğun kulağında ciddi bir sıvı birikmesi varsa geniz eti ve bademcik sorunları çözmek çok daha önemlidir” dedi.

Ameliyat Nasıl Yapılıyor?

Operasyon öncesi çocuklara ameliyathaneye daha rahat giriş yapabilmeleri için hafif bir sedasyon uyguladıklarını belirten Op. Dr. Cem Karas, “ Böylece çocuklar ameliyathaneye girdiklerini hatırlamıyorlar ve ameliyathaneye aldıktan sonra ameliyathane ortamında kanlarını alıp tetkiklerini yapıp hızlı bir şekilde cerrahiye başlıyoruz. Thermal Welding adı verilen yöntemi kullanıyoruz. Bu yöntem çocukların çok daha az ağır çekmesine ameliyatın çok daha konforlu geçmesini sağlıyor. Çocuklar daha sorunsuz ameliyatlar geçiriyorlar. Yaklaşık 5 10 dakikalık bir operasyon ve sonrasında daha az ağrılı bir süreç geçiriyorlar. İyileşme süreci geniz etinde bir iki gün içerisinde çocuk normal hayatına dönüyor, hiçbir şey olmamış gibi yaşantısına devam ediyor. Bademcik ameliyatından sonraki süreç biraz daha uzun sürüyor. Yaklaşık 56 günlük bir nekahat dönemi var. 56 gün boyunca çocuğun yumuşak gıdalarla beslenmesi gerekiyor. Biraz diyet yapması gerekiyor. Dolayısıyla ameliyat sonrasındaki süreç erişkinlere göre çok daha konforlu. Bu şekilde çocuk hem sık tekrar enfeksiyonlardan kurtulmuş oluyor ve de ağız, açık uyuma, horlama gibi sıkıntıların ortadan kalkması, sık tekrar eden kulak enfeksiyonlarının azalması ya da kaybolmasını sağlıyor” dedi.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com