Ege Ambulans
Çocuklarda Göz Tembelliği Erken Yaşta Tedavi Edilmeli09/04/2018

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süheyla Köse göz tembelliğini ortaya çıkaran önemli nedenler arasında kırma kusurları ve şaşılığın geldiğini belirterek “ göz tembelliği eğer küçük yaşlarda tedavi edilmezse gelecekte önemli görme kayıplarına yol açabilir” dedi.

Yenidoğan göz bozukluğu zamanla değişim gösterir

Kırma kusurlarının, miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olarak 3 ana grupta sınıflandırıldığını   kaydeden Prof. Dr. Süheyla Köse, “ Yeni doğan bebek gözlerinde yüzde 75 oranında hipermetropi ve astigmatizma,  yüzde 25 oranında miyopi izlenmektedir. Bu bebeklerde birkaç yıl içerisinde normale doğru gidiş izlenir ve kırma kusuru genellikle azalarak kaybolur. Bazı bebeklerde bu normalleşme olmaz ve yüksek değerlerde göz bozukluğu görülebilir. İşte bu erken dönemde fark edilmeyen veya  yaşla birlikte ortaya

çıkan  kırma kusurları, göz tembelliğinin sık görülen nedenidir.”dedi

Göz Taraması İçin İlkokul Çağı Çok Geç

Prof. Dr. Köse, “ Özellikle de tek gözde olan bozukluk veya 2 göz arasında 2 Dioptri’den fazla kırma kusuru farklılığı, göz tembelliğinin önemli sebebi olarak karşımıza çıkar. Böyle bir problemi ortadan kaldırmak için çocukların  görme gelişiminin olduğu ilk 5 yaş içerisinde göz muayeneleri ve kırma kusurlarının ölçümü yapılmalıdır. 2014  yılında yapılan bir çalışmada; Danimarka’ da okul öncesi görme tarama programının göz tembelliği üzerine etkisi araştırılmış ve tarama programı sonrası  ülkede göz tembelliğinin 4 kat azalmış olduğu bildirilmiştir.Görme tarama programları ile çocuklardaki kırma kusurları, şaşılık ve göz tembelliği kolaylıkla saptanacağından, bu yöntemlerin tüm ülkelerde okul öncesi dönemde zorunlu olması çok önemlidir.Göz tembelliğinin geriye dönmesi ilk  6 yaşta mümkün olup, 7 yaşından sonra geriye dönüş pek fazla olmamaktadır .Bu nedenle  ülkemizde genellikle okul çağında yapılmakta olan göz taramalarının, 3 – 6 yaş arası yani anaokullarında yapılması daha doğru olacaktır.”şeklinde ifade etti.

Aileler Çocuğunuz Bunları Yapıyorsa Dikkat

Çocuklarda göz tembelliği genellikle tek gözde olduğu için aileler tarafından bunun fark edilmesi güçtür diyen Prof. Dr. Süheyla Köse, “  Çocuğun televizyonu çok yakından  izlemesi, gözlerini sık sık kırpıştırması ve ovuşturması veya gözlerini kısarak bakması,  baş ve göz ağrısından şikayet  etmesi; aileleri gözde bir problem olabileceği konusunda uyarmalıdır. Çocuk doktorunun kaba göz muayenesi sağlıklı değerlendirme için yeterli değildir. Özellikle kırma kusurunun ölçümü ancak göz doktoru tarafından özel aletlerle yapılabilmektedir.” dedi.

 En Az Bir Kez Göz Kontrolü

Okul öncesi çağda her çocuğun en az 1 kez göz muayenesi olması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Köse, “ Muayenede sadece göz tembelliği değil, çocuğun ifade edemediği doğumsal katarakt, göz tansiyonu, tümör, kanama, gibi son derece önemli problemler de erken dönemde saptanabilmektedir. Ülkemiz sağlık politikası içerisinde anaokuluna ve ilkokula kayıt sırasında çocukların göz muayenesi ile ilgili  rapor zorunluluğunun konulması, erken tanı nedeniyle birey ve toplum sağlığı açısından büyük katkı sağlayacaktır.” diye belirtti.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com