Ege Ambulans
Çocuklarda Yüksek Ateş ve Havalede Yapılması Gerekenler30/03/2021

Çocukluk çağı hastalıkları içerisinde aileyi en çok telaşlandıran ve ürküten semptomların başında yüksek ateşin geldiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gonca Aslan, “ Bebeğinizin ateşi yüksek diyebilmek için  koltuk altından  klasik derece ile 37.2 °C  veya kulaktan ölçen cihazlarla 37.7 °C' in üzerinde olmalıdır. Ateş ölçüm yöntemi olarak sizlere alından temassız ateş ölçümü yapan cihazları önermiyorum. Çünkü bebeklerin baş boyun bölgeleri ortalama vücut ısısını yansıtamaz. Gerek ilk 3 yaşta beyin gelişimi ve kanlanmasının yoğun olması gerekse kemik gelişimi yeni tamamlanması  nedeni ile alından ateş ölçümleri hep daha yüksek çıkacaktır. Termal Ateş ölçerler(alından) vücudun çeşitli bölgelerinden farklı ölçüm değerleri sağlayarak bizlere sağlıklı, objektif  bilgi veremezler. Yalnızca ateşi var mı ? Yok mu? bunun ayrımında kabaca fikir sahibi olmamızı sağlarlar. Biz Pediatristler için önemli olan kantitatif dereceyi doğru ölçebilmektir. Bir başka ateş ölçüm şekli de Rektal  Ateş ölçümüdür. Bu yöntemi de erkek bebeklerde anal uyarı verdiğinden cinsel kimlik gelişimini etkileyebilmesi sebebiyle önermiyorum” dedi.

Ne Yapılmalı?

Ateş yüksekliğinde yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren Dr. Gonca Aslan, “ ilk olarak ortam sıcaklığı yüksekse düşürülmeli ve bebek soyulmalıdır. Alnına, koltuk altlarına ve kasıklarına ıslak bezle kompres uygulanabilir. Bu basamakları uyguladıktan 1 saat sonra ateşini 38 C derece ve üzerinde ölçüyorsanız veya 30dk sonraki ölçümde ateşin daha da yükseldiğini saptadıysanız, dirençli bir ateş ile karşı karşıyayız demektir. Bu durumda bizlerin sizlere önerdiği ölçülerde ateş düşürücü şurup verilmelisiniz ve şuruptan 1,5 saat sonra ateşini tekrar ölçmelisiniz. Bu esnada da bebeğinize soğuk kompres uygulamayı sürdürmelisiniz. Hala 38 C-38.5C’nin altına düşüremiyorsak banyo suyundan biraz daha serin olacak şekilde ılık duş aldırmalısınız. Tüm bu yöntemlerle ateşi hala düşmüyor ve 39 C ya da üstünde seyrediyorsa o zaman en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalısınız” diye konuştu.

Havale İhtimali Düşünülmeli

Ortalama 100 çocuktan birisinin hayatları boyunca en az 1 kez ateşli havale geçirebildiğini kaydeden Dr. Gonca Aslan, “ Havale ateşin yükselmesi evresinde gerçekleşir. Ateş yükselmeden önce el ve ayaklarda buz gibi soğuma, tüm vücutta veya çenede titreme görülebilir. Çenede titreme ile birlikte bazen gözlerde dalma şeklinde kısa süreli sabitlenme de olur. Ancak çocuğun bilinci açıktır ve vücutta kasılma yoktur. Bu durum ateş reaksiyonu olup gerçek bir ateşli havale değildir. Ancak ateş kontrol altına alınamazsa bir sonraki basamak havale olacaktır” dedi.

Havale Belirtileri

Havale sırasında çocuğun gözlerinde bir noktaya sabitlenme, kol ve bacaklarında kasılmalar, çenede kilitlenme görüldüğünü kaydeden Dr. Gonca Aslan, “ Çocuk söylenenlere yanıtsız kalır. Genellikle beş dakikadan kısa sürer. Bununla birlikte Basit Febril Konvülzyon dediğimiz ateşli havale; 6 ay – 6 yaş aralığında geçirilmişse,15 dakikadan kısa sürmüşse, Menenjit bulguları yoksa, tek kol yada bacakta atımlar şeklinde lokalize değilse, ileri tetkik ve araştırma gerektirmez. Sadece enfeksiyona yönelik tedavi verilerek ateş yüksekliğine yaklaşımın öğretilmesi yeterli olacaktır. Hastanın 4-6 saat hastanede izlenerek, ateşi kontrol altına aldıktan sonra takibi evde sürdürülebilir. Bu tablo nadiren ilk 24 saat içinde tekrarlayabilir. Tekrarlaması halinde ateşi tamamen kontrol altına alınana kadar hastanede izlem gerekecektir. Ateşli havale çoğunlukla Epilepsi’ye dönüşmez. Ancak düşük ateş derecesiyle geçirilmişse veya ailede daha önceden havale geçirme öyküsü varsa, tekrarlama olasılığı daha yüksektir. Önemli noktalardan biri de grip ve alerji ilaçları gibi bazı ilaçlar ateşli havale geçirilmesini kolaylaştırır. Dolayısıyla Hekiminizin bilgisi olmadan ilaç kullanılması son derece tehlikelidir” ifadelerinde bulundu

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com