Ege Ambulans
Çocuklarda Yüksek Ateşte Neler Yapılmalı?01/02/2023

İzmir Özel Can Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Huriye Begüm Güney son zamanlarda özellikle okul çağındaki çocuklarda görülmesi artan influenza ve grip hakkında ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Hızlı İlerliyor

İnfluenza virüslerinin solunum yoluyla bulaştığını kaydeden Dr. Begüm Güney, “öksürük, baş ağrısı, ateş ve kas ağrıları, yorgunlukla seyreden bir klinik tabloya neden olabilmekle birlikte; bronşit, akut otitis media(orta kulak iltihabı) ve pnömoni(zatürre) gibi daha ağır tablolara da ilerleyebilmektedir. Bu hızlı tempo, aşılar yoluyla edinilen bağışıklığı, ortaya çıkan yeni varyantlara karşı etkisiz hale getirir. Korunmada aşılanma önemlidir ” dedi.

Ateş Ölçümlerine Dikkat!

Ateş ölçümlerinde dijital, timpanik ve temassız ateş ölçerler ile koltuk altı, kulak içinden ve şakaklardan ölçümlerin yapılabileceğini söyleyen Dr. Begüm Güney, “ Her bir ölçüm başka bir bölgeden ölçümle mutlaka doğrulanmalıdır. Örneğin; kulak içinden ölçülen 38 derece ateş için evimizde mutlaka bir dijital termometre bulundurarak koltuk altı ateş ölçümü ile doğrulamalıyız. Kulak içinden ölçüm ciltten ölçülen değerden 1 derece kadar fazla çıkabilir. Bu durumda cihazlarda veya ölçümde bir hata yoktur. Birçok çalışmaya göre normal kabul edilen vücut ısısı koltukaltından ölçümle 37 derece olmakla birlikte bazı çalışmalarda 36,6-37 derece  normal ısı olarak kabul edilmiştir.

Ateş Yüksekliği Olan Çocuğumuz İçin Ne Yapmalıyız?    

1-         Temassız ateş ölçer ve dijital termometre edinelim. Eş zamanlı ölçümler ile takip etmek en doğru ateş ölçümü yapmamızı sağlar.

2-         37derece ve üzerindeki ölçümlerde çocuğun sıvı alımını mutlaka arttırarak saatlik ateş ölçümleri ile yükselme eğiliminde ise ateş düşürücüler ile 4 saatlik dönüşümlü destek tedavimizi yapmalıyız.

3-         Ortam ısısını 21-22 derecede tutmalı

4-         Titreme başladıysa ateşin yükselmeye başladığı anlamına gelir çocuğun üzerini kesinlikle örtmemeliyiz tam tersine üzerindekileri çıkarıp eklem yerlerine ılık su ile ıslattığımız bezlerle ıslak kompres yapmalıyız. Besler ısındıkça değiştirilmelidir.

5-         Ateş düşürücüleri 4 saatten daha yakın veremeyeceğimiz için 4 saatten önce ateş yükselen çocuklarda ılık duş aldırılmalıdır.  Duş sonrası tam kurulamadan nemin buharlaşması ile ısı yayılımını sağlayabiliriz. Ancak kesinlikle soğuk su ile duş yaptırılmamalıdır.

6-         Tüm bu uyguladıklarımıza rağmen ateşi düşüremediysek – çocuğumuz kusuyor/ su bile içemiyorsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna getirmeniz gerekmekte.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com