Ege Ambulans
Çocukluk çağında kansızlık önemlidir07/12/2018

Halk arasında kansızlık olarak bilinen aneminin, kandaki alyuvar (eritrosit) sayısında ve hemoglobin (HB) seviyesinde azalma olarak tanımlandığını belirten Medical Park İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Emre Çeçen, “ Yaşa göre değişiklik gösterse de Hemoglabin miktarı 11 g/dl’nin altındaki değerler anemi olarak kabul edilir.  Çocukluk çağında görülen kansızlık önemlidir ve tedavi edilmelidir” dedi.

Anemi ortaya çıkma nedenine göre, yapım azlığı, yıkım fazlalığı ve kan kaybı şeklinde gruplandırılabildiğini belirten Doç. Dr. Refik Emre Çeçen, “ Özellikle küçük bebeklerde en sık olarak demir eksikliği anemisi ile karşılaşılır. Ülkemizde demir eksikliği anemisi okul öncesi dönemde yüzde 30- yüzde 40 oranında saptanabilmektedir. Zamanında doğan bebeklerde yaşamın ilk 4 ayından, prematürelerde ise ilk 2 ayından sonra demir eksikliği anemisi gelişme riski fazladır. Bunun nedeni sıklıkla fazla inek sütü (günde 500 ml’den fazla) tüketimi ve demirden zengin gıdalarla beslenememektir.” dedi.

Uzmanından Yaşamsal Öneriler

Anemiyi önleyebilmek için ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Çeçen, “ Mümkünse bir yaşına kadar inek sütü verilmemesi, ek gıdalara zamanında geçilmesi ve çocuğun yaşına uygun olarak başta kırmızı et olmak üzere demirden zengin yiyeceklerle beslenmesi önerilir. Bunun dışında sadece anne sütü ve ek gıda ile beslenen 4 ay-1 yaş arasındaki bebeklerin, çok hızlı büyüdükleri bu dönemde ihtiyacı karşılayacak kadar demir almaları pek mümkün olmaz ve anemi gelişir. Bunu önlemek için koruyucu olarak düşük doz demir damlası veya şurubu kullanmaları önerilir.” dedi

Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı Yüzde 2

Küçük bebelerde demir eksikliği anemisi ile benzer tablo oluşturan bir durum olan Akdeniz anemisi taşıyıcılı sıklığı Türkiye genelinde yüzde 2 olup, bazı bölgelerde ise daha sıktır. Bu çocukların tanısının doğrulanması gereksiz demir tedavisi almaları ve ileride hasta çocuklar dünyaya getirmelerinin önlemesi için çok önemlidir.  Özellikle genç kız çocuklarında fazla miktarda adet kanamalarına bağlı anemi sık görülür. Yine bu hızlı büyüme ve gelişmenin olduğu bu yaşlarda kontrolsüz diyet yapan gençlerde anemi görülebilir.

Klinik Bulgulara Dikkat!

Aneminin önemli bulgularından birisi solukluk olduğunu belirten Doç. Dr. Refik Emre Çeçen, “ Süt çocuklarında emmeme, beslenme güçlüğü, huzursuzluk, uykuya eğilim, katılma nöbeti, sık nefes alma gibi, daha büyük çocuklar ise iştahsızlık, çabuk yorulma, halsizlik, uyuklama, çarpıntı, üşüme, tırnak ve saçlarda kolay kırılma, ağız kenarında yaralar, baş ağrısı ve bayılma gibi bulgularla hekime başvururlar.  Beslenme güçlüğü ve iştahsızlık anemiyi daha da derinleştirebilir ve kısır bir döngüye girilebilir. Demir eksikliği olan çocuklar toprak, kum, buz gibi gıda olmayan maddeleri yiyebilirler.  Demir eksikliğinde dikkat eksikliği, huzursuzluk, öğrenme güçlüğü gibi zihinsel fonksiyonlarda bozukluklar saptanmıştır.” dedi.  

Anemiden korunma özellikle süt çocuklarında çok önemlidir. Anemi riski olan veya kuşkulu yakınmaları olan çocuklar hekime götürülmelidir. Kansızlığın beslenme yetersizliğinden ölümcül hastalıklara kadar çok farklı durumlardan kaynaklanabileceği unutulmamalıdır.  Tanıya göre uygun tedavi verilmelidir. Hasta ve ailenin tedaviye uyumu, ilaçların düzgün kullanılması tedavi başarısı açısından çok önemlidir.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com