Ege Ambulans
Çocukluk Çağındaki Obezite Giderek Artıyor27/09/2022

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de erken yaşta obezite görülmesinin arttığını belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, “ Gelişen teknoloji ve hızlanan yaşam temposu sırasında ebeveynler hem kendilerinin hem de çocuklarının beslenmesine fazla önem veremiyorlar. Bu yüzden çocuklarda da obezite görülmesi gittikçe artmaya başladı” dedi.

Ailelerin Payı Büyük !

Genellikle televizyon karşısında çok fazla vakit geçiren, uyku saatleri düzensiz olduğu için uykusunu alamayan, yaşadığı çevrede park ve bahçe gibi fiziksel aktiviteler gerçekleştirebileceği yerler olmayan çocuklarda obeziteye daha sık rastlandığını belirten Op. Dr. Türker Karabuğa “ Yapılan çalışmalarda, fazla kilolu veya obez ebeveynlerin çocuklarında  obeziteye erken yaşta yakalanma sıklığının daha fazla olduğu gösterilmiştir. Gerek ailedeki beslenme alışkanlıkları gerekse paketli/hazır gıda seçimlerinin sıklığı sebebiyle yüksek kalorili besinlerle erken yaşta tanışan çocuklarda kilo alımı ve bu besinlere bağımlılık daha fazla olmaktadır. Ayrıca obez gebeliklerde gebelik şekeri riskinin artmasıyla birlikte yenidoğanın fazla kiloda doğması ve ergenlik çağında obeziteye yakalanma riski de artmaktadır” dedi.

Çocukluk Obezitesi Yayılıyor

Çocuklarda görülen obeziteyi önleme konusunda ailelere önemli görevlerin düştüğünü belirten Op. Dr. Türker Karabuğa, “Çocukluk dönemindeki obezite, günümüz toplumlarında yaygın bir problem. Küçük yaşlarda obeziteyle tanışan çocuklar yetişkinliklerinde de maalesef kolay kolay zayıflayamıyorlar. Yani obezite, çocuklar için ömür boyu süren fiziksel ve ruhsal bir mutsuzluk halini de beraberinde getiriyor. Çocuklarının yeteri kadar uyuduğundan, gerekli besinleri tüketip yeterli kalorileri aldığından emin olmaları ve çocuklarının düzenli fiziksel aktiviteler yapmasını sağlamaları, televizyon izleme ve internet kullanımı saatlerinde ayarlamalar yapmaları gerekiyor.

Sosyal Ağlarda Paylaş
Ege Ambulans
Has Ajans Sağlık Gazetem 0(232) 464 75 73 info@saglikgazetem.com